Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Металургията: Без индустрия няма България, има бедност и хиперинфлация

Общество

Металургията: Без индустрия няма България, има бедност и хиперинфлация

Металургията: Без индустрия няма България, има бедност и хиперинфлация - Tribune.bg
Снимка:

„Правителството е решило първи да изтичаме пред строя и да не си платим газа“, казва председателят на Българската асоциация на металургичната индустрия

„Да не знаеш колко ти струва енергията и суровината и да произвеждаш, е пагубно, това е смърт. Най-големият нонсенс е, че на 5-и говорим какво се е случило от 1-ви, какво ще ни се случи да платим след това“, това заяви пред БНР Антон Петров -председател на Българската асоциация на металургичната индустрия.

„В момента купуваме един продукт, който няма цена, която ще ни бъде казана на 10-и, евентуално. Кое предприятие може да си позволи този лукс – да работи при такива условия, да сключва сделки, като не знае колко ще му струва суровината и енергията, с която работи", посочи още той.

„Пазарът беше доста плитък, основно на руски газ в България. Промяната е за всички. Имаме годишни договори с „Булгаргаз“, на това разчитахме -  че имаме стабилност, предвидимост, може да се планира, може да се бюджетира. При едно голямо предприятие да не знаеш колко ти струва енергията и суровината и да произвеждаш, това е пагубно, това е смърт“, изтъкна още Антон Петров.

Според него правителството е решило първи да изтичаме пред строя и да не си платим газа, първи решихме, че ще сме крайни, ще сме силни и ще спрем тези доставки, но изведнъж, от днес за утре.

„Няма предприятие в света, което да може да понесе такъв шоков удар – 30-35-40% увеличение на цената на газа“, категоричен е той.

„Много сме малки, много сме беззащитни, за да имаме толкова крайни позиции. Нашата икономика е най-слабата в цяла Европа, не може да понесе такива натоварвания“, допълни Петров.

„Ако искаме да имаме икономика, трябва да бъдем сравними с нашите поне европейски конкуренти. Такива цени за предприятията в Европа, може да се провери, няма. Всички получават газа на други цени – или чрез компенсации, или чрез таван на цените или чрез други механизми. В България досега не сме поставяли проблема с газа, защото цената на „Булгаргаз“ беше конкурентна, но когато говорим за скок от 30-40%, тя вече далеч не е неконкурентна, предупреди Антон Петров.

„Говорим за реална икономика, за реални факти, за реални възможности. Без индустрия, без икономика, няма страна, няма България, няма бъдеще. Има бедност и хиперинфлация.“, изтъкна Петров.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати