Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. И един от най-добрите румънски енергийни експерти ще съветва „Еврохолд“ за ЧЕЗ

Парите

И един от най-добрите румънски енергийни експерти ще съветва „Еврохолд“ за ЧЕЗ

И един от най-добрите румънски енергийни експерти ще съветва Еврохолд за ЧЕЗ - Tribune.bg

Дан Каталин Станку има 30-годишен опит като ръководител на няколко ЕРП-та в северната ни съседка

Вече е ясен и вторият чужденец, който влиза в консултативния съвет на „Еврохолд“ по сделката с ЧЕЗ. Това е румънецът Дан Каталин Станку.

Общо петима от водещите експерти на Балканите ще съветват българската компания по сделката с чехите. Първите три имена в съвета вече са известни. В него влизат бившият изпълнителен директор на НЕК Георги Миков, както и англичанинът Гари Левсли – доскоро изпълнителен директор за България на американската компания ContourGlobal, която е мажоритарният акционер в „ТЕЦ Марица Изток 3“.

Англичанин с десетилетия опит в енергетиката съветва Еврохолд по сделката с ЧЕЗ

Последните двама експерти, които ще консултират интеграцията на ЧЕЗ в холдинга на този етап не са известни.

Кой е Дан Каталин Станку?

Той има впечатляваща биография в енергийния сектор, на който е посветил целия си живот. Говорещият няколко чужди езика румънец завършва висшето си образование във Факултета по енергетика в Политехническия институт в Букурещ. Впоследствие специализира „Мениджмънт и бизнес“ в CODECS, Open University и придобива магистърска диплома в бизнес администрацията и управлението към Университета в Шефилд.

Професионалната му кариера започва през 1990 г. в електроразпределителната компания Електрика Мунтения Суд като областен началник. За 19 години в компанията се издига първо до Изпълнителен технически директор, а след това и Директор на проекта – внедряване на SAP/Началник отдел „Планиране на експлоатация и поддръжка“. През 2005 година влиза в борда на Електрика Букурещ, E.ON Moldova и CEZ Oltenia S.A., като е и Директор по корпоративните въпроси и приватизацията.

Между 2009 и 2016 година е на ръководна длъжност в E.ON, където в качеството си на Ръководител стратегия и корпоративно развитие отговаря за различни проекти по преструктуриране, оптимизация и развитие на нови проекти.

Допреди няколко месеца Каталин Станку беше Председател на Управителния съвет на трите дъщерни дружества на Electrica: Трансилвания Норд, Трансилвания Суд, Мунтения Норд.

Станку ще съветва българската „Еврохолд“ по сделка по придобиване на активи на стойност 335 млн. евро.

Вероятно включването на Гари Левсли и Каталин Станку е по изискване на осигуряващите финансирането банки – Deutsche Bank и Nomura.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати