Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Икономист: Кандидатурите за шеф на БНБ са прекалено политизирани

Парите

Икономист: Кандидатурите за шеф на БНБ са прекалено политизирани

Икономист: Кандидатурите за шеф на БНБ са прекалено политизирани - Tribune.bg
Снимка:

„Аз споделям мнението, че кандидатурите са прекалено политизирани. Трябва не просто човек, който работи в банки, а човек с визия за развитието на финансовата система и ролята на БНБ за потенциалното ни присъединяване към еврозоната. Двамата кандидати не са известни с ясни възгледи“. Това заяви пред БГНЕС икономистът професор Ганчо Ганчев.

Постът за шеф на БНБ е важен заради предстоящото ни влизане в еврозоната.

„Когато сме във валутен борд, централната банка не може да провежда монетарна политика. От тази гледна точка постът за шеф на БНБ не е от значение, като изключим въпросите за банковия надзор, но на нас ни предстои влизане в еврозоната, което означава прилагане на активната европейска монетарна политика, включително нова роля на БНБ от гледна точка на финансиране на държавния дълг. Ще има високи изисквания за този пост, той е много важен.

Гръцки сценарий не е възможен, защото имаме нисък външен дълг, добави проф. Ганчев.

„Нашият външен дълг е в пъти по-нисък от този на Гърция, когато тя влезе в еврозоната. Сега има по-строги изисквания и механизми за предпазване на работа в кризи“, каза той.

„Когато сте във валутен борд няма механизми по отношение на монетарната политика. Има ограничени възможности на държавата да смекчи последиците от инфлацията, но нямаме механизъм за цялостно овладяване на инфлацията, защото това изисква суверенна монетарна политика, като тази в еврозоната, но ние сме извън нея“, добави още проф. Ганчев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати