Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Икономист: Влизаме в рецесия, правят се големи разходи без да са осигурени приходите

Парите

Икономист: Влизаме в рецесия, правят се големи разходи без да са осигурени приходите

Икономист: Влизаме в рецесия, правят се големи разходи без да са осигурени приходите - Tribune.bg
Снимка:

„Ръстът на инфлацията ще се забави, защото навлизаме в рецесия. Цените в магазините няма да станат по-ниски. Политиците искат да се хвалят, че са вдигнали пенсиите, но за тази цел плащаме много висока цена. Пазарът казва на българската политическа класа: малко по-спокойно с популизма“, заяви пред БГНЕС икономистът Стоян Панчев от Експертен клуб за икономическа политика (ЕКИП).  

„Всички изпреварващи показатели показват това, имаме намаляване на поръчките, влошаване на ситуацията с участниците на пазара, дори сега прочетох, че имаме спад на цените на имотите в Нидерландия. Навлизаме в стопанска криза, оттам вече се върви към деиндустриализация в Европа. В Германия вече я наблюдаваме и причината за нея е високата цена на енергията“, коментира икономистът и добави, че това ще бъде голям проблем и за България.

Икономисти: Инфлационният данък вече не е в полза на бюджета

Страната ни трудно ще се възползва от преместването на производствени мощности, защото макар и голям производител на ток, той се продава по европейски цени.

„Ако производителите преместят производството си от Германия в България, те няма да получат по-ниска цена на тока. Въпреки че сме голям производител на електроенергия, тя все пак се продава на европейския пазар и не е на цени, които да привлекат инвеститори. Ситуацията с природния газ е същата, тъй като всички работим и на един газов пазар“, обясни Стоян Панчев.

Тихомир Тошев пред Tribune.bg: Влизаме в световната тенденция с повишение на лихвите

Според него все пак има възможност България да се превърне в офшоринг дестинация, т.е. определени производства да се преместят у нас. Това е свързано с общата тенденция от деглобализация, намаляване на търговските връзки между Изтока и Запада и със скъсването на дългите вериги за доставки.

„Може да се окаже, че това, което се произвежда на Изток не може да стигне до западните заводи. Това дава възможност тези производства да бъдат върнати по-близо до центровете на производство, каквато е България, където има по-ниска цена на труда, някои по-добри данъчни условия. Ние имаме потенциал да привлечем такива производства, но не и по линия на по-евтината енергия“, коментира икономистът.

Стоян Панчев отбеляза, че в страната ни вече има проблем с бюджетния дефицит, но все още няма проблеми с дълга.

„Последния месец имаше емисия на държавни ценни книжа, което ни показа, че пазарът иска да купува български дълг, но на доста по-високи цени. Даже част от емисиите не се реализираха, защото МФ реши, че тази доходност по ДЦК е твърде висока. Тоест, получаваме сигнал от пазарите, че общата конюнктура е лоша, че българските власти правят големи разходи, без да са осигурили нужното количество приходи, особено в ситуация, когато настъпва рецесия“, подчерта икономистът. Той припомни неотдавнашният доклад на МФ, според който можем да видим дефицит от 10% през 2023 г. „А това е много лошо!“. 

Заради инфлацията: Потребителите се научили да следят промоциите в магазините

Панчев уточни, че проблем със социалните плащания има от години и основно с пенсионната система, която винаги е била на дефицит. „Той се движи винаги между 40-60%, към това трябва да добавим и влошаващата се демографската картина. Ние имаме една тиктакаща бомба много отдавна. В момента обаче ситуацията се изостря, защото имаме политическа класа, която иска да каже, че е вдигнала много пенсиите, но за тази цел се плаща висока цена. Както е казала Маргарет Тачър сиренето е безплатно само в капана за мишки. За момента опитът е това да се финансира, като се тегли дълг, но благодарение на валутния борд, който ограничава взимането на дългове, ръцете на политиците са вързани. Пазарът казва на българската политическа класа малко по-спокойно с популизма“, заяви Панчев.

​КНСБ: Личната инфлация на всеки работещ е приблизително 50%

Икономистът обясни, че от ключово значение е каква ще бъде ситуацията през зимата. „Ако зимата е много студена, се очаква дефицит на газ. Друго, което в важно да се следи е дали финансовата система в Европа ще издържи. Имаме сериозни притеснения за големите банки като „Креди Суис“ в Швейцария, „Париба“ във Франция, „Дойчебанк“ в Германия. Заради тази дългова криза и поради покачване на лихвите слабите места във финансовата система ще започнат да подават. Тепърва ще видим дали те ще издържат, или ще видим нов „Лемън Брадърс“, само че в Европа“, заяви Стоян Панчев.  


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати