Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Институтът „Сентикс“: Еврозоната вече е в рецесия

Парите

Институтът „Сентикс“: Еврозоната вече е в рецесия

Институтът Сентикс: Еврозоната вече е в рецесия - Tribune.bg
Снимка:

Инвеститорското доверие в страните от еврозоната се влошава допълнително през октомври поради опасения за доставките на енергийни ресурси през зимата, притесненията за състоянието на икономиката, както и от евентуална ескалация на войната в Украйна, показват резултатите от изследване на института за изследване на поведенческите нагласи „Сентикс“ (Sentix), предаде ДПА.

Рецесията чука на вратата – какво трябва да направят парламента и правителството?

Индексът на „Сентикс“, който измерва инвеститорското доверие, пада от -31,8 пункта през септември до -38,3 пункта през октомври. Това е най-ниското му равнище от май 2020 г. То е и под прогнозата, че индексът ще достигне ниво от -34,7 пункта през октомври.

S&P: Спад в икономическата активност в еврозоната, засилват се опасенията от рецесия

Индексът, който измерва нагласите на инвеститорите за настоящата икономическа ситуация, пада от -26,5 пункта през септември до -35,5 пункта през октомври, най-лошото му "представяне" от август 2020 г.

„Оценката на настоящата ситуация показва ясно, че икономиката е в рецесия. Политиката на увеличаване на лихвените проценти е насочена към, поне на успокояване на значителната инфлация“, отбелязват анализаторите от „Сентикс“. Те обаче смятат, че „предприетите до момента мерки е малко вероятно да се окажат достатъчни за овладяване на инфлацията или на икономическия спад“.

„Въпреки че правителствата приеха мерки за ограничаване на отрицателните последици от високите цени на енергийните ресурси, не се решават проблемите с доставките на пазара на енергия“, твърдят експертите на „Сентикс“.

Bloomberg: Рецесията в еврозоната става все по-вероятна

В най-голямата икономика в еврозоната - Германия, инвеститорското доверие намалява за четвърти пореден път до най-ниското си равнище от март 2009 г. Индексът на икономическото доверие пада от от -29,9 пункта през септември до -37,4 пункта през октомври, отчита институтът „Сентикс“.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати