Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. S&P: Спад в икономическата активност в еврозоната, засилват се опасенията от рецесия

Парите

S&P: Спад в икономическата активност в еврозоната, засилват се опасенията от рецесия

S&P: Спад в икономическата активност в еврозоната, засилват се опасенията от рецесия - Tribune.bg
Снимка:

Икономическата активност в Европа отново е спаднала през септември, показват данните от проучване на S&P. Според експертите това от своя страна  засилва очакванията за настъпване на рецесия.

„Икономическият спад в еврозоната се е задълбочил през септември, като бизнес активността се е свила за трети пореден месец“, отбелязват още от рейтинговата агенция.

„Макар и скромен, темпът на спад се е ускорил до такъв, който, с изключение на пандемичните прекъсвания, е най-силен от 2013 г. насам“, става ясно още от данните.

Индексът на мениджърите по покупките се понижи от 48,9 през август до 48,2 през септември, като резултат под 50 означава свиване на икономиката.

„Рецесията в еврозоната е на дневен ред, тъй като компаниите съобщават за влошаване на бизнес условията и засилване на ценовия натиск, свързан с нарастващите разходи за енергия“, коментираха икономисти от S&P Global Market Intelligence.

„Германия е изправена пред най-тежките условия, като икономиката се влошава с темпове, които не са наблюдавани извън пандемията от световната финансова криза насам“, коментират още те.

Растящите цени на енергията и рязкото повишаване на разходите за живот удрят по търсенето и ограничават производствената продукция.

Инфлацията в еврозоната се покачи до 9,1% през август, което е исторически максимум, а анализаторите прогнозират, че до края на годината показателят може да достигне двуцифрено число.

Европейската централна банка повиши лихвените си проценти с рекордните 75 базисни пункта този месец и обеща да направи всичко възможно, за да ограничи скока на потребителските цени.

Според икономистите индикациите сочат свиване на еврозоната с 0,1% през третото тримесечие на 2022 г. и рязко засилване на спада през четвъртото.


Етикети Анализ
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Има ли фактор, който разколебава доверието ви в честността на вота и изборните резултати?
Покажи резултати Скрий резултати