Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Интерконекторът загробен от правителството на ПП

Парите

Интерконекторът загробен от правителството на ПП

Интерконекторът загробен от правителството на ПП - Tribune.bg
Снимка:

Интерконекторът ни с Гърция е загробен от правителството на Кирил Петков, пише в свой материал в. “Труд”. Редакцията разполага с кореспонденция и доклади между Министерството на регионалното развитие и благоустройството, ДНСК, както и становища от “Напоителни системи”, от които се разбира, че по строителството на интерконектора България-Гърция липсват чертежи и има “сериозни съмнения за наличие на съществени отклонения от издадените книжа”.

"Правителството на Кирил Петков и Асен Василев не само, че не е бързало със строителството на интерконектора за газ Гърция-България, но е оставило в пълен хаос документацията на съоръжението, а от Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) са констатирали на места отклонения при тръбата над 4 метра от предварително одобрените коти", коментират пред “Труд” дългогодишни експерти, запознати с материалите от последните месеци по изграждането на “Междусистемната газова връзка Гърция-България”.

Още по-фрапиращото според наличната информация от 1 август 2022 г. е, че ще има забавяне на Акт 15 на съоръжението, заради отстраняване на нередностите по строителството.

Така документи от и до регионалното министерство и становищата на строителния контрол опровергават изявленията на Кирил Петков само четири дни по-рано - от 29 юли, за “ускореното строителство на газовата ни връзка с Гърция”, както и че “до края на август интерконекторът трябва да има Акт 16”.

На 1 август в доклад до регионалния министър в оставка Гроздан Караджов началникът на ДНСК инж. Лиляна Петрова посочва, че в строителния контрол е постъпило писмо от министерството на земеделието с дата 20 юли и “съгласно него са извършени предварителни огледи на строежа от представители на “Напоителни системи” ЕАД-клон Хасково”. От там са алармирали, че има необходимост от възстановяване на съоръжения, собственост на “Напоителни системи” ЕАД. В документа от ДНСК се посочва, че на 15 юли 2022 г. от Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” (ПБЗН) са установили, че за част от строителството на подобект “Газоизмервателна станция Стара Загора” не е довършено изграждането на път за противопожарни цели, не е довършено и външното водоснабдяване за пожарогасене, не е изпълнена и предвидената в одобрения проект огнезащита на стоманените конструктивни елементи на техническото помещение на измервателната и аналитична станция.

Подобни констатации, свързани с противопожарната безопасност са направени от ПБЗН и за подобект до село Стамболово, Хасковско, а на подобект “Линейна част” и “Външни връзки” на територията на “Кранов възел 3” не е довършено изграждането на мълниезащита. Отново от доклада на ДНСК до министъра на регионалното развитие в оставка Гроздан Караджов става ясно, че горните забележки на специализираните контролни органи “са предпоставка за забавяне на съставянето на Акт 15 за установяване годността за приемане на строежа от страна на участниците в строителството, в случай че строителят не предприеме действия за срочното им отстраняване”. На финала на притеснителния доклад от ДНСК се акцентира и върху информацията, че “в ДНСК липсва информация за степента на готовност за оптична свързаност и ползването на SCADA системата и свързаните с нея подсистеми, което е от съществено значение за функционирането на газопровода”.

Освен това по преписка на ДНСК от 7 юли 2022 г. тръбата на места е с отклонение от 4 до 9 метра. След проверка на приложените към преписката чертежи се установява, че в много участъци на трасето на газопровода, включително при пресичания с други елементи на техническата инфраструктура като републикански и общински пътища и ЖП линии, както и при пресичания с водни обекти, тръбата е изпълнена с променено ниво и местоположение във вертикално направление, съответно под или над нивото на одобрения проект, на места с отклонения над 4 метра от одобрените квоти. Пак от същия документ става ясно, че на някои места местоположението на тръбата преминава през различни земни пластове спрямо одобрения проект. На други места, като например преминаването на тръбата под река Марица, отклонението на котата на тръбата от нивото на одобрения проект е над 9 метра.

На 8 юли от ICGB (Ай Си Джи Би) съвсем коректно отбелязват в информация до медиите, че е приключила строителната фаза на междусистемната газова връзка Гърция-България. Събитието е отбелязано на газоизмервателната станция при гръцкия град Комотини, където интерконекторът се свързва с газопреносната мрежа на Гърция и с Трансадриатическия газопровод. Изпълнителните директори на ICGB Теодора Георгиева и Константинос Караянакос заедно финализират този етап от развитието на проекта IGB, като изтъкват огромното значение на газопровода отвъд националните граници на Гърция и България. На събитието присъстват премиерите на двете държави - Кирил Петков, вече министър-председател в оставка и министър-председателя на Гърция Кириакос Мицотакис.

Изпълнителният директор на ICGB от българска страна Теодора Георгиева посочва, че предстоящото въвеждане на интерконектора в търговска експлоатация ще гарантира сигурни доставки на природен газ от разнообразни източници не само за България и Гърция, но и за целия регион на Югоизточна Европа.

"Интерконекторът Гърция-България е нов маршрут за сигурни, диверсифицирани доставки, и ще преначертае енергийната карта на региона”, допълва я и изпълнителният директор на ICGB от гръцка страна Константинос Караянакос.

Отново на 8 юли от компанията уточняват, че “продължава интегрирането на системата за автоматизиран контрол и цялостно управление на газопровода (т. нар. SCADA система), като ICGB е първият изцяло автоматизиран газопровод в България".
ICGB получи лиценз за независима система за природен газ за територията на Република Гърция за 50 години на 25 юли. Подобна лицензия за 35-годишен период вече е издадена от българския регулатор КЕВР. Очаква се КЕВР да издаде окончателното разрешение за започване на лицензионната дейност съобразно процедурата по въвеждане в експлоатация.

Прави впечатление, че от “Ай Си Джи Би” във всичките си информации не говорят с апломб като бившия премиер Кирил Петков. До окончателното пускане на съоръжението в експлоатация предстоят още редица дейности, коментират и строителни експерти пред “Труд”.

“Има много неща, които трябва да бъдат извършени, а за тези седем месеца, те не са били приключени. Нямаме нито Акт 15, да не говорим за Акт 16, за интерконектора с Гърция. Говори се за отмяна на решението за промяната на Надзорния съвет, но българските граждани трябва да знаят, че тази отмяна на това решение е във връзка с това, че са допуснати грешки в имената на Надзорния съвет”, посочи вече и служебният премиер Гълъб Донев, след като стана ясно, че в Агенцията по вписванията са подадени сгрешени имена на членовете на новия мениджмънт и очаквано е получен отказ за промяна в състава на Съвета.


 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати