Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Кристалина Георгиева: Иде нова Студена война!

Парите

Кристалина Георгиева: Иде нова Студена война!

Кристалина Георгиева: Иде нова Студена война! - Tribune.bg
Снимка:

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева изрази пред The Washington Post опасенията си от нова Студена война.

„Житейският ми опит ме научи каква е цената на глобалната фрагментация“, уточнява Георгиева в интервю за изданието. Тя обяснява защо трябва да избягваме сили, които биха ни разделили и направили по-бедни, но и по-малко сигурни.

"След повече от три десетилетия на нарастваща глобална интеграция, напрежението между САЩ и Китай – плюс последствията от руската инвазия в Украйна – заплашват да се втвърдят в постоянно глобално разделение", предупреждава Георгиева в опит да предпази световната икономика от скъпоструващо разцепване.

Липсата на доверие между Съединените щати и Китай е в центъра на опасенията й относно фрагментацията. Въпреки че някои U.S. хардлайнерите сега призовават търговските привилегии на Китай да бъдат отменени, Георгиева продължава да вярва в предимствата на стабилните търговски връзки.

„Бедните държави биха били най-силно засегнати в един разпокъсан свят. Но пълното отделяне на Съединените щати от Китай би затруднило глобалния растеж и би накарало американците да плащат по-високи цени за много потребителски стоки“, смята управляващият директор на МВФ. Георгиева припомни, че глобализацията е спасила близо 1,5 милиарда души от крайната бедност, а в Съединените щати е помогнала за поддържането на инфлацията под контрол в продължение на две десетилетия. Тя е убедена, че сътрудничеството между двете най-големи икономики в света също е от съществено значение за борбата с изменението на климата.

„Критичните минерали, необходими за завършване на прехода към нисковъглеродна икономика, включително производството на електрически превозни средства, се намират в няколко държави. В една разделена глобална икономика ключовите производители биха могли да организират картели за търговия с минерали, които биха ограничили достъпа. Дори ако търговията не е проработила в случая с Китай, това оправдава ли изхвърлянето на бебето заедно с водата за баня? Моето мнение е, че не е“, изтъква Георгиева.

Според оценки на МВФ при най-тежкия сценарий на фрагментация потенциалните загуби в световното производство могат да достигнат 7 трилиона долара.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети