Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Кристалина Георгиева: Приоритет за здравето на световната икономика остава ваксинирането

Парите

Кристалина Георгиева: Приоритет за здравето на световната икономика остава ваксинирането

Кристалина Георгиева: Приоритет за здравето на световната икономика остава ваксинирането - Tribune.bg
Снимка:

„Приоритетът ни за здравето на световната икономика остава ваксинирането на света. От първостепенно значение е да постигнем целите, които сме си поставили, а именно да ваксинираме 40% от хората във всички страни поне до края на тази година и 70% до средата на следващата година, за да можем да натиснем по-силно спирачките на пандемията“. Това обяви управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева по време на Арабския фискален форум във връзка с икономическите ефекти на пандемията, инфлацията и веригите на доставки.

По думите й добрата новина е, че възстановяването продължава, а прогнозата на МВФ е глобален растеж от 5,9% през тази година.

„Основите на възстановяването са стабилни поради забележителния успех на науката, която ни предостави ваксини, както и все по-високите нива на ваксинация в много страни. Друга причина е предоставената широка политическа подкрепа, която позволи на предприятията и домакинствата да преминат през много необичайна и тежка рецесия, а след това да се оттласнат напред със способността да съживят световната икономика“, каза Георгиева.

Въпреки това обаче тя отбеляза, че рисковете са по-скоро с отрицателен знак, а несигурността относно разходите за пандемията и възстановяването е голяма.

Кристалина Георгиева посочи, че страните от арабския свят изостават по отношение на ваксинирането и отварянето на икономиките, което е „особено тревожно за нестабилните и засегнатите от конфликти държави“.

„Това разминаване подхранва и нарастващо разминаване между търсенето, което се повишава в страните и секторите, където възстановяването е по-бързо, на фона на догонващо предлагане. За съжаление, разминаването означава и смущения на веригите за доставки. Дори в страните с високи нива на ваксиниране на населението сме свидетели на въздействието на разразилата се в целия свят пандемия, която налага предприемането на временни ограничителни мерки. Съвсем наскоро това се случи и в Европа“, отбеляза Георгиева.

По думите ѝ в съчетание с това инфлацията се превръща във все по-тревожно явление.

„Въпреки това на този етап все още разглеждаме разминаването между търсенето и предлагането като основна причина за инфлацията, което ни дава надежда, че през следващата година тя вероятно ще се понижи. Но ако прекъсванията в предлагането продължат или инфлационните очаквания се разколебаят, инфлацията може да стане по-нестабилна“, посочи управляващият директор на МВФ.

Тя допълни, че съществуват и други фактори, които тласкат цените нагоре, включително метеорологичните явления, които са повлияли на селскостопанската производителност и са увеличили натиска върху цените на храните.

Според Кристалина Георгиева централните банки трябва да останат бдителни по отношение на инфлационния натиск.

„Тепърва предстои да разберем как ще се справим с инфлацията в развитите икономики и как основните централни банки ще продължат курса на успокояването й. В МВФ обръщаме огромно внимание на сценариите за паричната и фискалната политика в развитите икономики и на възможните странични въздействия върху нововъзникващите и развиващите се икономики“, обясни тя.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати