Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Куюмджиев: „Булгаргаз“ е с колосална загуба заради политически решения

Парите

Куюмджиев: „Булгаргаз“ е с колосална загуба заради политически решения

Куюмджиев: Булгаргаз е с колосална загуба заради политически решения - Tribune.bg
Снимка:

„Интересно ще бъде какво ще се получи накрая на годината, когато трябва да се прави консолидираният финансов отчет на „Булгаргаз“, заяви бившият зам.-министър на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев пред БНР.

Пеканов: Последиците от липсата на газ ще са лоши или катастрофални

„Тогава ще лъснат всичките тези над 500 милиона лева загуби, които са натрупани към момента. А тези загуби са натрупани по една много проста причина. Тъй като политическото ръководство на КЕВР, няма да кажа независимият КЕВР, защото нямам предвид Иван Иванов, а предишния председател на КЕВР, той беше назначен от премиера Петков с ясното послание, че ще намали цените на тока. Тоест беше политическо назначение. КЕВР през всичките тези месеци умишлено поддържаше цената на газа по-ниска от реалната себестойност, за да се изпълнят две задачи. Да се потиска потенциалното социално напрежение, ако цените трябваше да бъдат обявени такива, каквито са. И втората е, че, видите ли, правителството се справя с газовата криза. Разбира се, не стигнаха до прокламираните 3-4 пъти по-евтини цени, но реално няколко месеца поддържаха по-ниски цени, отколкото „Булгаргаз“ плащаше на своите контрагенти, посредници или търговци, няма значение. Което доведе до тези колосални загуби на „Булгаргаз“, защото когато купуваш нещо за 100 единици, а го продаваш за 80, понеже КЕВР така ти е казал, няма как да не акумулираш гигантски загуби“, заяви Куюмджиев.

Петкова: Прекратиха доставките от Газпром, за да купуват руски газ от посредници

По думите му към момента България получава цялото си количество азерски газ, но само 30% от него са по цените на договора, другите 70% са на пазарни цени. Той допълни, че в договора с Азербайджан има клауза, че газът на тези по-ниски цени се доставя на точка на доставка Комотини. И тъй като България не е осигурила точка на доставка Комотини, поради липсата на интерконектор, по добрата воля на азерите се приема, че 30% от този газ ще се доставя на следващата точка, Неа Месемврия, която е отклонението към България. „Но само 30% от газа, останалите 70% пак се доставят на Неа Месемврия, но на пазарни цени", допълни още бившият зам.-минитър.

Пламен Димитров: Не е сигурно че газът, който бившите управляващи твърдят, че са осигурили – е осигурен


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети