Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Lockheed Martin потвърдиха, че България ще получи най-напредналите модели на F-16 с пълни бойни способности

Парите

Lockheed Martin потвърдиха, че България ще получи най-напредналите модели на F-16 с пълни бойни способности

Lockheed Martin потвърдиха, че България ще получи най-напредналите модели на F-16 с пълни бойни способности - Tribune.bg
Снимка:

България става 30-та държава партньор на американската компания

Изтребителите F-16 Block 70, които ще закупи България, ще имат пълни бойни способности. Това увери директорът „Международно бизнес развитие на F-16” в Lockheed Martin Джим Робинсън. Представители на американската компания и на Посолството на САЩ в България дадоха подробности относно производството, доставката, възможностите на самолетите, както и ползите за България от това стратегическо партньорство.

„В България ще летят най-напредналите модели на F-16. Може да качите на F-16 абсолютно всичко, което искате ”, категоричен бе Робинсън, който изтъкна, че самолетите ще бъдат напълно въоръжени още първия ден, в който пристигнат.

С изтребителите F-16 ще се гарантира на българските ВВС, че ще продължат традициите на смелост. „България има славна история. Тази покупка е свидетелство, че ще бъдем по-силни“, коментира още  Джим Робинсън от Lockheed Martin. Той допълни, че новите изтребители ще имат достатъчно въоръжение въздух-въздух и въздух-земя, както и пълна оперативна съвместимост със системите на НАТО.

Сделката ще струва на страната ни 1,256 млрд. щатски долара, с което България ще стане 30-тата държава в света, в която ще летят изтребителите F-16. Предвидено е първият самолет да бъде готов през месец декември 2022 г. и да бъде доставен веднага, за да може на него да се обучава техническият състав на ВВС.

Компанията Lockheed Martin предвижда самолетите да имат експлоатационен живот 12 000 летателна часа, но за това е нужна и добра поддръжка. Ето защо технически състав от българските ВВС ще замине за обучение в САЩ.

Във връзка с индустриалното сътрудничество от компанията заявиха, че у нас могат да бъдат произвеждани безпилотни летателни апарати (дронове), но все още не е решено какъв тип да бъдат те. След като придобие първите осем самолета, България ще може да закупи други осем, които се очаква да бъдат на по-ниска цена, защото вече страната ни ще има голяма част от необходимото оборудване.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати