Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Окончателно: Сделката за F-16 е ратифицирана от парламента (ПОДРОБНОСТИ)

Политика

Окончателно: Сделката за F-16 е ратифицирана от парламента (ПОДРОБНОСТИ)

Окончателно: Сделката за F-16 е ратифицирана от парламента (ПОДРОБНОСТИ) - Tribune.bg
Снимка:

Красимир Каракачанов: Убеден съм, че ако БСП бяха на власт, щяха да купят същия самолет

Четирите международни договора, обединяващи доставката на новите самолети F-16 Block 70 и свързаното с тях оборудване, бяха ратифицирани от Народното събрание.

„Днес сме на път да направим една решителна крачка към модернизацията на Българската армия. За добро или за лошо се случи така, че трите проекта за модернизация се случват в мандата на това правителство и на този парламент. След МИГ-21 това е най-произвежданият самолет в света. F-35 е по-добър, но много по-скъп и трябва да го чакаме доста време“, защити сделката за покупка на осем изтребителя F-16 министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Сделката за придобиването на нови 8 изтребителя за въоръжените сили на страната е на стойност малко над 1.235 млрд. щатски долара. Става въпрос за цялостния пакет – самолети, оборудване за мисиите, наземно обслужване, въоръжение, както и обучение на летци и технически състав.

„Убеден съм, че ако БСП бяха на власт, щяха да купят същия самолет. С покупката на Ф-16 ще сме първата държава на Балканите, която ще има такъв самолет. Налагали ни условия, че можели да прекратят доставката, вижте Турция, заради политиката, която води им спряха проекта. 1989 г. нямаше да получим МИГ-29, ако месец преди това бяхме обявили, че влизаме в НАТО“, отсече военният министър.

Според Каракачанов да отложим с шест месеца преговорите е упражнение, правено няколко пъти за последните 11 години. Министърът определи като елементарен популизъм съпоставката на разхода от 1.235 млрд. щатски долара за самолети с парите за пенсии в страната.

„Няма просперираща държава, която няма надеждна сигурност и надеждна армия. Тук не трябва да има идеология дали самолетът е шведски, съветски, американски“, настоя Каракачанов и напомни на народните представители, че се занимават с празнословие, губене на време и евтин популизъм.

„Аз не съм будала“, заяви от парламентарната трибуна Валери Симеонов, който обясни защо не е подкрепил ратификацията на сделката. Като аргумент той посочи наименованието на споразумението, което се изписва (LOA) BU-D-SAB. Ако се разменят буквите се получавало BUDALA на латиница.

За Десислав Чуколов от „Атака“ тези самолети ще ги получим на една „огромно завишена цена“. Той напомни още, че днес е рожденият ден на летеца-герой Димитър Списаревски, който се е сражавал с „летящите американски ковчези“.

Министърът на отбраната определи това сравнение като крайно неуместно. По повод критиките на социалистите, че България купува най-скъпо американските самолети, Каракачанов коментира лаконично.

„Условията не стават по-добри, а цените стават по-скъпи. За година поддръжката на ГРИПЕН от 18 млн. лв. скочи до 40 млн. лв. Крайно време е да спрем да отлагаме. В тази сума има резерв. Очакваме решение на Конгреса за едни 60 млн. долара и цената ще падне със 110 млн. лв. Хората и от 4-те ведомства направиха максимума. Старите клиенти, като Словакия получиха разсроченото плащане. Ние нямаме такава практика“, категоричен е силовият министър.

От своя страна лидерът на „Воля“, Веселин Марешки се притесни, че фирмата производител на F-16 може да фалира. Така щели да ни потънат парите. Самият той като бизнесмен имал подобен горчив опит. Марешки обяви, че ще напише писмо на президента Тръмп, за да ни дадат изтребителите безплатно, защото народът е беден.

В крайна сметка на второ четене ратификацията на сделката за 8-те самолета мина с гласовете на 123 депутати.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп