Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Ген. Константин Попов за F-16 Блок 70: Избрахме сигурност

Политика

Ген. Константин Попов за F-16 Блок 70: Избрахме сигурност

Снимка:

Ще бъде платено само посоченото в договора, цената няма как да се увеличи, увери бившият шеф на ВВС

Избрахме сигурност. Така коментира одобрената от парламента сделка за купуване на осем изтребителя F-16 Блок 70 ген. Константин Попов, председател на Комисията по отбрана в Народното събрание и бивш началник на ВВС. Решението беше взето, защото процесът по модернизиране на военновъздушните сили продължи над 30 години, каза бившия шеф на ВВС пред bTV.

Той обясни, че крайната сума за придобиването на самолетите е 1,256 млрд. долара. Ще бъде платено само посоченото в договора с американската компания „Локхийд Мартин” и цената няма да се увеличи. Страната ни ще придобие цялостен пакет на F-16 и самолетът ще бъде снабден с необходимите боеприпаси.

По думите на бившия шеф на ВВС, „Боеприпасите за въздух-повърхност и въздух-земя са намалени, но са придобити други неща – учебни боеприпаси, които дават възможност за подготовка. Важно е да се отбележи, че ние имаме разрешение от Конгреса на САЩ, по всяко едно време, да ги придобием”, каза още бившият шеф на ВВС.

Ген. Попов допълни, че има изискване от американска страна парите да бъдат платени накуп. „Ставаше въпрос, дали това може да спре целия процес или да се продължи. Тук идва и отговорното решение на премиера Борисов. Това решение на министър-председателя беше одобрено от парламента с ратифицирането на договорите”, заяви той.

„Всяка една техника, както казва министърът на отбраната Красимир Каракачанов: „И Мерцедес да си купиш, след време трябва да смениш филтъра и маслото”. Тази цена е за пакета, който сме приели и според мен ние придобиваме най-добрия възможен самолет, който можем да си позволим”, допълни ген. Попов.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още