Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Мартин Заимов: Няма риск за спестяванията на хората

Парите

Мартин Заимов: Няма риск за спестяванията на хората

Мартин Заимов: Няма риск за спестяванията на хората - Tribune.bg
Снимка:

Финансовата ни система е достатъчно стабилна

Няма риск за спестяванията на хората в следващите две – три години, коментира пред bTV финансистът Мартин Заимов по повод влизането на страната ни в еврозоната и въвеждането на еврото.

„Системата ни е така структурирана и управлявана, че тя не може да бъде тайно и изведнъж ревизирана. Първо, ще разберем достатъчно рано, ще има време да си сменим парите по дефиниция. Второ, истинската сила на системата ни, в началото на въвеждането на валутния борд, в българската финансова система пропорцията на левове спрямо чужда валута беше от порядъка на 25%. В момента левът е 80%. Системата се стабилизира през обмена в евро. Колкото повече относителното недоверие на мнозинството хора се увеличава, толкова повече те сменят парите си от лева в евро, и така става по-трудно системата да бъде ревизирана“, обясни финансистът.

„Влизането в ERM 2 е по традиционните правила, които са на 20 години, те очевидно са остарели и очевидно не са приложими за България. Те позволяват хипотетично промяна на курса“, посочи още той.

Според него истинският въпрос е не дали еврото е успешна или не бъдеща валута, а дали Европейският съюз е успешна или не бъдеща територия.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати