Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Правителството обявява нови икономически мерки за 2 млрд. лв.

Политика

Правителството обявява нови икономически мерки за 2 млрд. лв.

Правителството обявява нови икономически мерки за 2 млрд. лв. - Tribune.bg
Снимка:

Обмисля се да има бонуси към пенсиите

Правителството ще обяви новите финансови и социално-икономически мерки за справяне с последиците от кризата с коронавируса. Заявката беше дадена миналата седмица от премиера Бойко Борисов. Тогава той заяви, че през почивните дни ще се работи по програма за излизане от очакваната криза.

До 2 млрд. лв. стига стойността на обсъжданите в правителството и управляващата коалиция спешни мерки, съобщава „24 часа“.

Това е станало ясно привечер в неделя, след като при премиера Бойко Борисов е имало пореден рунд от срещи на министри за договаряне на пакета от мерки. В понеделник рано сутринта той трябва да бъде обсъден от Борисов с коалиционните му партньори Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

Обсъждани са били три групи от мерки - краткосрочни, до края на годината и за 2021 г.

В първата група влизат мерки, които могат да бъдат изпълнени веднага или най-късно до края на годината. Те ще са насочени главно към доходите на хората, през които да бъде подкрепено потреблението и така и цялата икономика на страната. Повечето от тях били по настояване на „Обединени патриоти”. Бонуси към пенсиите или индексирането им през есента са два от вариантите, които са обсъждани при премиера Борисов.

Патриотите настоявали и за отпускането на финансова помощ за всеки с доходи до размера на минималната заплата от 610 лв. Трябвало да бъдат подпомогнати и хора, чиито доходи са спаднали под минималната заплата за страната през второто тримесечие на тази година или се очаква да намалеят в оставащото време до края на 2020 г.

Постигнато е съгласие управляващите да разговарят с всички възможни институции и организации за максимално намаляване на различни такси или цени на стоки, които заради пандемията стават част от обичайните разходи на хората. Сред посочените стоки, чиито цени трябвало да бъдат натиснати, влизат например тестовете за коронавирус, ваксините срещу грип, личните предпазни средства като маските.

Поне тройно увеличение на парите за ваучери предвижда друга от обсъжданите мерки. В момента бюджетът отпуска квота до 350 млн. лв. за такива ваучери, срещу които могат да се пазаруват хранителни стоки.

Възможно било и ново отместване на данъчни срокове, които изтичат в края на годината, за да останат повече пари в населението.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Бонусите за пенсионери не са честни, има много хора, които не са се осигурявали нарочно, сега имат ниски пенсии и непрекъснато им дават коледни, великденски надбавки, бонуси, повишение.Ама това не е справедливо. Трябва да бъде за всички, и то на еднакъв процент, тъй като в пенсията е заложен индивидуалния коефициент. Това е изкривяване.
27.07.2020 09:05 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети