Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. МФ отмени дълговия календар: Заемите стават по-скъпи и не се пласират

Парите

МФ отмени дълговия календар: Заемите стават по-скъпи и не се пласират

МФ отмени дълговия календар: Заемите стават по-скъпи и не се пласират - Tribune.bg
Снимка:

На проведения в понеделник аукцион бяха пласирани ДЦК за 102,75 млн. лв. съвкупна номинална стойност при среднопретеглена годишна доходност в размер на 4,01 %. Най-голямо количество ДЦК на аукциона придобиха банките с 90,27 %, следвани от застрахователни дружества – 3,89 %, пенсионни фондове – 2,92 %, гаранционните фондове – 1,95 % и други 0,97 %, съобщиха от МФ.

Реално това е втори аукцион, на който не успяват да се пласират заявените ДКЦ в размер на 200 млн. лв. На предишния, който се проведе на 26 септември от ведомството предложиха на инвеститорите дълг за 200 млн. лв., но реално одобрените продажби бяха за малко под 150 млн. лв. при средна доходност 4,13%.

Финансовото ведомство посочва, че на проведения преди ден аукцион ясно отчитат, че слабият резултат на продажбата на ДЦК се дължи на силната волатилност на финансовите пазари в Европа и в световен мащаб. Според тях ясно се вижда, че продължава тенденцията за покачване на цената на дълговото финансиране и ограниченията пред неговото осигуряване.

Решението на министерството е да отмени емисионен календар и ще приложи гъвкава политика по управление на държавния дълг. Оттам уверяват, че то ще бъде адекватно на пазарното състояние както на вътрешния, така и на международните капиталови пазари и  съобразно необходимостта от дългово финансиране.

Припомняме, че в Бюджета на Асен Василев за 2022 година беше заложен дълг от  10,3 млрд. лева. Още тогава редица финансисти предупредиха, че не е добре да се качва числото, освен ако не е крайно необходимо да се теглят заеми, каквито според тях не са необходими, за да не влиза страната ни в дългова спирала.  

До този момент страната ни е изтеглила 4,5 млрд. лева външен заем (2,25 млрд. евро) и над 2 милиарда лева вътрешен.

През септември служебният финансов министър актуализира емисионния календар и беше заложено да се теглят заеми само от вътрешния пазар, след като международните са при много неизгодни лихви. Аукционите бяха планирани да се провеждат всяка седмица до Коледа. По план за октомври заложената сума беше 750 млн. лева, а за ноември и декември – 900 млн. лв. Средствата беше планирано да се разходят ю, за да бъде покрит дефицитът в държавния бюджет за настоящата година, както и в хазната да останат пари за предстоящо плащане по външния дълг в началото на 2023 година.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати