Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Милен Велчев за мерките на правителството: Богатите ще бъдат подпомогнати повече

Парите

Милен Велчев за мерките на правителството: Богатите ще бъдат подпомогнати повече

Милен Велчев за мерките на правителството: Богатите ще бъдат подпомогнати повече - Tribune.bg
Снимка:

Всеки месец инфлацията на показателите на инфлацията у нас е двойна в сравнение с Еврозоната, допълни бившият финансов министър

„Еврозоната е котва, която ни е необходима. България час по-скоро трябва да влезе в еврозоната. Единственият аргумент, който чувам, е по-високата инфлация. Тя е двойно по-висока от няколко месеца.“ Това заяви пред БиТиВи бившият финансов министър Милен Велчев.

„За мерките на правителството - въпросът е как са насочени мерките - едно е да помагаш на бедните, а друго - да стреляш като с топ по врабчета. Изразходват се безсмислено ресурси, които могат да бъдат организирани по-правилно.

Правителството ни уверяваше, че инфлацията ще е 10%. Тя започна не в България, но всеки месец българските показатели са двойни. В Еврозоната 7,4%, а тук - над 14%. С нулевата ставка на ДДС - само потенциални вреди ще се постигнат“, допълни още Велчев.

Той подчерта, че ако сте социално слабо семейство, дори да допуснем, че цената на хляба - ползата е под 40 стотинки. Богатото семейство, което си купува хляб по 5-6 лева ползата е 3 пъти по-голяма. Богатите с басейни спечелиха повече от бедните при мораториума върху тока.

„Богатите ще бъдат подпомогнати повече от бедните с нулевата ставка. Представете си, че искате да купите хайвер и ви кажат, че се продава в комплект с кифла, хайверът е левче, кифлата - 30 лева“, описа Велчев нулевата ставка за ДДС на хляба.

Относно спрените доставки на газ към България Велчев обясни, че няма да се учуди, ако получим същите инструкции, каквито са получили Италия и Германия - няма проблем да отваряме сметки с рубли, ако сделката се смята за приключила в евро. Лицемерие от страна на ЕК - директни санкции върху газа не са въвеждани от страна на ЕС, Русия спря газа към България, Полша, Финландия. Той обяви, че България е трябвало да си напише домашното по темата.

„Има достатъчно газ по света, който можем да си доставим. Ако основните европейски пазари се снабдяват от Русия, различен е въпроса за цената. Европа не може веднага да спре газовия кран от Русия. Може би с по-високи цени това би могло да стане, обясни финансистът и припомни, че газът не може да бъде доставен толкова лесно както нефта. Русия ще пострада не по-малко от спиране доставките на газ“, категоричен е Велчев.

„Ако е нужно някакво време на нашата рафинерия да се пренастрои, нашата икономика няма да усети спиране на дизелово гориво. Не са въведени санкции срещу руския петрол. И Унгария, и Словакия, и Чехия доставят нефта по далекопроводи и е нужно да се пренастроят за доставка с кораби“, каза той.


Топ новини

виж още
Актуална тема