Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Петър Чобанов: Колкото и да е тежко трябва да има предсрочни избори

Политика

Петър Чобанов: Колкото и да е тежко трябва да има предсрочни избори

Петър Чобанов: Колкото и да е тежко трябва да има предсрочни избори - Tribune.bg
Снимка:

Мерките на правителството са пресилено наречени антикризисни, допълни депутатът от ДПС

„Мерките на правителството донякъде са компенсаторни мерки. Пресилено е да ги наричаме антикризисни и антиинфлационни“, заяви пред БНР депутатът от ДПС и бивш финансов министър Петър Чобанов.

„Необходима е промяна от гледна точка на конфигурацията на властта, в която няма хомогенност на идеи, на виждания. Това се отнася не само за идеите, но и за редица техни действия. Най-важното, което липсва, е диалогът и търсенето на някакъв консенсус как да се върви напред в ситуация, в която се намираме едновременно на прага на глобална продоволствена криза и на енергийна криза, тоест наистина трябва да търсим начин как да подпомогнем по-таргетирано и фокусирано. Основният проблем на мерките е липса на фокус върху уязвимите групи“,  коментира членът на бюджетната комисия в парламента.

Бившият финансов министър коментира и антикризисната мярка, взета от правителството, да има 0% ДДС за хляба.

„Проблемът е, че за да се произведе един хляб, в него има брашно, има вода, има енергия. На всички тези средства, тези фактори за производство вече е платено ДДС, но това ДДС, ако имаме една нормална 20-процентна ставка, каквато е в момента, тоест общата ставка, за това ДДС производителите имат право на данъчен кредит, тоест да си приспадат ДДС-то, което са платили за всички тези фактори. Сега те няма да плащат ДДС. Въпросът е какво става с този данъчен кредит, тоест те постоянно ще излизат на възстановяване на ДДС. Няма да има ДДС 20% върху крайната цена, но държавата трябва да им върне ДДС-то, което те така или иначе са похарчили до момента, за което те разчитат да им бъде върнато при сегашните условия, тоест дали постоянно държавата ще им връща това ДДС, при какви условия ще им го връща, в какъв период, в какви срокове ще го връща, това са въпроси без отговори," обясни Чобанов.

Депутатът от ДПС отбеляза, че за да има чуваемост, за да има диалог и за да има конструктивно отношение между партиите, които са в парламента, трябва да има нови избори, колкото и да е тежка ситуацията.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати