Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. От средата на юли се очаква възстановяване на суми по стари сметки за газ, парно и топла вода

Парите

От средата на юли се очаква възстановяване на суми по стари сметки за газ, парно и топла вода

Снимка:

Ако разликата е по-голяма от сумата, която клиентът дължи – това приспадане ще продължи до стопяване на разликата

В средата на юли се очаква да излязат първите изравнителни фактури за възстановяване на суми по стари сметки за газ, парно и топла вода, обяви пред БТВ енергийният министър Теменужка Петкова.

В рамките на 30 дни Комисията за енергийно и водно регулиране трябва да утвърди новите цени на газа от август 2019 г. до 31 март. След това до 20 дни „Булгаргаз“ трябва да направи преизчисления и да подпише със своите клиенти – индустриални консуматори, топлофикационни дружества, доставчици на газ.

След подписването на това споразумение общественият доставчик има 14 дни да преведе обратно съответната сума. Едва тогава може да се направи преизчисление на цената за крайния потребител.

„С първата възможна сметка, след като бъде извървяна процедурата, хората, които плащат своите сметки на база месечно потребление – ще получат намаление в цената. Ако разликата е по-голяма от сумата, която той дължи – това приспадане ще продължи до стопяване на разликата“, уточни енергийният министър.

Петкова заяви, че приблизително 72 млн. лв. ще получат топлофикационните дружества от страна на „Булгаргаз“, крайните снабдители - над 22 млн. лв., а индустрията - между 5 и 7 млн. лв.

Енергийният министър посочи, че има добър диалог с българския бизнес, но са имали да решават тежки проблеми. Тя коментира, че индустрията е поискала оставката ѝ, защото до тях е достигнала невярна информация.

„Не знам как може да има такова твърдение, че искам да отклоня 45 млн. лв.? Може да е грешка в комуникацията, но това, което е достигнало до българския бизнес не отговаря на истината“, каза още тя.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още