Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Предстоят фалити на малки бензиностанции, хиляди остават без работа

Парите

Предстоят фалити на малки бензиностанции, хиляди остават без работа

Предстоят фалити на малки бензиностанции, хиляди остават без работа - Tribune.bg
Снимка:

Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива (АБТПВПГ) вече наблюдава фалити и затваряне на малки бензиностанции в страната, както и на български търговци на едро. Това обяви Георги Тенев, юрист на организацията, в която членуват малките обекти. Причината е в липсата на адекватна държавна политика и конкурентен свободен пазар на горивата у нас, смята той. Общо в страната има около 5000 бензиностанции, от които над 20 на сто са малки. Те са предимно семеен бизнес и осигуряват хиляди работни места.

„Трудно могат да се противопоставят на големите вериги и играчи, които се опитват да диктуват правилата и да задушават малките търговци", коментира Тенев.

На следващо място, цените на бензиностанциите са различни, определят се на пазарен принцип от техните собственици и често пъти разликите са осезаеми. Едни от тях са разположени на магистрали, главни пътища, големи транспортни възли и натоварени градски части, докато други се намират в отдалечени региони, на второкласни пътища или в малки населени места.

Едните са част от големи вериги и корпоративни структури, а други - малките, функционират на семеен принцип и осигуряват прехраната на едно семейство и още няколко работници, в най-добрия случай. Разходите за издръжката и управлението на една голяма бензиностанция, от типа на тези, които са по магистралите, са в пъти по-големи от разходите на един малък обект, за който се грижи едно семейство. Там и потокът на клиенти е много по-малък, разбира се и количествата, които те зареждат са по-малки, обяснява Георги Тенев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати