Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Проф. Атанас Тасев: Ще бъдем „в плюс“ от доставките на туркменски природен газ

Парите

Проф. Атанас Тасев: Ще бъдем „в плюс“ от доставките на туркменски природен газ

Проф. Атанас Тасев: Ще бъдем в плюс от доставките на туркменски природен газ - Tribune.bg
Снимка:

При по-голям брой доставчици е възможно да получим по-ниска цена за българския потребител

-Доставки на газ от Туркменистан, това реалистично ли е като сделка?

 -Възможно, но не толкова бързо. Обсъжданата суапова сделка означава, че ние закупуваме определено количество газ от Туркменистан, да кажем 1 млрд. куб.м, след което правим суап с Русия. Русия физически ще достави техен газ с увеличени доставки към България, а туркменският газ ще попълни баланса на руския газ. Те и сега го правят за Европа, като традиционно купуват туркменски газ от години, само че за вътрешния си пазар и освобождават квота за външния пазар. Проблемът е, че тази суапова сделка ще наруши интересите на Русия. Дори в европейски контекст, всеки  милиард куб. м, който постъпва в Европа по други направления, е конкурентен за руския газ. Така че Русия  може би ще води някакви преговори, но в краткосрочен период това едва ли ще може да се случи. Още повече, че тя схемата става много сложна. Най-вероятният маршрут е „Трансбалканският газопровод“ през Украйна, а за него нещата стоят висящо, защото от 1 януари 2020г. би трябвало да бъдат прекратени доставките по него. От друга страна прекратяването на доставките през Украйна са възможни едва, когато бъде построен „Северен поток 2“ и двете тръби на „Турски поток“. Така че в момента ситуацията е много сложна от гл. т. на бърза реализация на тази идея. Доста време трябва да мине и според мен по-реалистично е, ако Русия подпише конвенцията за статута на Каспийско море, тогава по-бързо ще се случи и вече е проектиран т. н. „Транскаспийски газопровод“. Тогава  се появява и друга заинтересована страна – Азърбайджан. Азърбайджан от няколко години внася руски газ, което е лош индикатор и означава, че планираните количества 16 млрд. куб. м газ за Южния газов коридор от находището „Шах Дениз 2“, от които 1 млрд. куб. м. са договорени и се отклоняват за нашата страна, за следващите 10г. са под въпрос. Превантивно Азърбайджан купува газ от Русия, за 2017г. - 2.5  млрд. куб. м., а миналата – 12 млрд. куб. м. При това положение, ако стане „Транскаспийският газопровод“, тогава Азърбайджан спокойно може да купува туркменски газ вместо руски, който е с по-ниска цена и да гарантира доставките по Южния газов коридор през Турция. Като цяло Южния газов коридор е по-перспективен за физически, а не суапови доставки на туркменски газ за България. Ние от своя страна си изпълняваме поетите ангажименти пред Европейската комисия да осигурим най-малко три интерконекторни връзки и най-малко трима други доставчици. Кой ще се яви, как ще се яви и доколко, тук става въпрос не толкова за нашия пазар. По-скоро за запазване на нашата функция през нас да минават количества, в т. ч. и ние да ги търгуваме за Европа и разбира се, когато има по-голям енергиен микс и се сблъскат по-голям брой доставчици в България е възможно за българския потребител да получим по-ниска цена на тези енергийни доставки.

- В този смисъл е добре, както през 2006г., например, бе подписан договора за азерския газ от 1 млрд. куб. м., да има  договор и да има количества, резервирани за нас от туркменски газ?

- Да, но има много силна промяна на геостратегическата карта на газовите доставки. Туркменистан беше част от руската газопреносна система. След това Русия изкупуваше пак газ оттам, защото Туркменистан няма друг изход, освен през Русия и за Русия. Имаше по едно време ценови спор между двете държави и тогава за известен период Русия спря да купува газ. Тогава се отвори китайското направление за туркменския газ. Сега почти 30 млрд. куб. м. газ годишно се доставят за Китай с тенденция да се разшири износа. Затова вече разговорът с Туркменистан става не толкова елементарен и затова е полезно ние да резервираме някакви виртуални количества газ, защото това е един допълнителен източник. Но, разбира се, туркменският газ има един проблем – по-високо съдържание на сяра, но те купиха технологии и правят сероочистване, но това оскъпява доставката. Освен това, в условията на пазар, когато получите достъп до повече пазари, цената не е вече толкова ниска. Така че ще има голяма динамика в тия процеси. По-важното е, че се отварят опции. Едно е да имаш една тръба и един доставчик, а друго е да имаш няколко тръби и няколко доставчика. Така че от цялата тази история ние потенциално ще бъдем „в плюс“.

-Предстои да видим и ще бъде ли удължена с година доставката на природен газ по „Трансбалканския газопровод“ през Украйна?

-Още не е подписано. Тук спорът е от няколко години. Русия топка топката, докато направи „Северен поток 2“. Затова тя предлага едногодишен договор при същите условия, а украинската страна иска най-малко 60 млрд. куб.м. за 15г. поне да транзитира. Проблемът е, че украинската газопреносна система е амортизирана. Освен това, ако рязко намалеят подаваните количества, тя става неефективна. Ето тук и балансът. Значи „Северен поток 2“ се задържа, защото Дания предяви претенции, което ще оскъпи проекта и ще го забави с шест месеца. Затова сега това е играна нерви. От моите дългогодишни наблюдения, обаче, след като Русия е казала, че ще спре доставките през Украйна, тя ще го направи. Още повече, те имат и аргументи, защото договорите приключиха. Разбира се, Украйна си остава привлекателна, защото с 30 млрд. куб. м., които акумулира, тя поддържа сезонното неравновесие при доставките на газ в Европа. За да противодейства и на това, Русия активно става съакционер в редица други газохранилища на територията на Европа. Така че в крайна сметка, ако трябва да правя някакви прогнози, „Трансбалканският газопровод“ рано или късно ще прекрати своето съществуване, но ще даде възможност пък ние да го използваме за доставки на газ към Украйна от регазификационния терминал в Александруполис към Румъния, защото Украйна няма достъп до регазификационни терминали. Големият проблем е, че през Дарданелите не могат да преминават големите кораби с втечнен газ. Нещата вървят в положителна посока за нас. Всичко това  като разместване на тестето, на геополитическата карта, като че ли отново пак „Господ е българин“ и почват да се нареждат нещата в наша полза.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети