Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов: Газът от Туркменистан е потенциален източник за захранване на хъб „Балкан”

Политика

Борисов: Газът от Туркменистан е потенциален източник за захранване на хъб „Балкан”

Борисов: Газът от Туркменистан е потенциален източник за захранване на хъб Балкан - Tribune.bg
Снимка:

Премиерът се срещна с президента на Туркменистан

Отношенията между България и Туркменистан са важни и перспективни. Убеден съм, че двустранният диалог на най-високо ниво ще отвори нови възможности за сътрудничество от взаимен интерес. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си в „Аваза“ с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов, съобщават от правителствената информационна служба. Премиерът Борисов изтъкна желанието на нашата страна да развива всестранно, дългосрочно и взаимноизгодно партньорство с Туркменистан в редица области като търговия, строителство, енергетика и туризъм.

Премиерът Борисов изтъкна потенциала на сътрудничеството между България и Туркменистан относно енергийната сигурност и диверсификацията на източниците и маршрутите на доставките на природен газ от Каспийския регион към Европа. Българският министър-председател акцентира върху стремежа на страната ни да запази ролята си на стратегически газоразпределителен център и посочи сериозната работа на правителството по изграждането на необходимата инфраструктура. Според премиера Борисов, газът от Туркменистан е потенциален източник за захранване на газоразпределителния център „Балкан” на  територията на България.

Министър-председателят Борисов изрази готовност страната ни да развива диалог с Туркменистан и относно възможностите за взаимодействие по транспортната свързаност в направлението „Запад – Изток“ и „Запад – Юг“ през Югоизточна Европа и Черно море. Като друга перспективна сфера за сътрудничество между България и Туркменистан премиерът Борисов посочи инфраструктурата. По думите му би било полезно и за двете страни, ако обменят повече информация за инвестиционния климат и намеренията в тази област.

В рамките на разговора министър-председателят Бойко Борисов благодари на президента на Туркменистан за отправената покана за участие в Първия каспийски икономически форум. Българският премиер поздрави Бердимухамедов за инициативата за провеждане и за успешната организация на това значимо и първо по рода си събитие. Министър-председателят Борисов отправи покана към президента на Туркменистан да посети България.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

КУР_ЗА_БКП-2 "ГЕйРБ и ЧУК" ☭ МУ-ХА-ХА... ОЩЕ ОТ КАТО РАЗМАХВАХА ТОЯГИ ЗАЕДНО С МАДРИДСКИЯ КРАДЕЦ МОНИ СТАРШИНАТА В СУАДИТСКА АРАБИЯ СЛУШАМЕ КАК ПОЖАРНИКАРА "БУДА" ШЕ НИ ДОКАРА ГАЗ ОТ КЪДЕ ЛИ НЕ ...
ТОЛКОВА Е ПРОСТ, ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА РАЗБЕРЕ, ЧЕ ВСИЧКИ ГО ЛЪЖАТ И МУ СЕ ПОДИГРАВАТ...
ЩОМ МЕДВЕДЕВ ГО Е ОТСВИРИЛ И НЕ Е СРЕЩНАЛ С НЕГО.... ГАЗ НеМА ДА ИМА....
11.08.2019 16:15 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети