Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Работодателите отново не приемат да заплащат първите три дни болнични

Парите

Работодателите отново не приемат да заплащат първите три дни болнични

Работодателите отново не приемат да заплащат първите три дни болнични - Tribune.bg

Националният съвет за тристранно сътрудничество е проведен без представители на бизнеса

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) категорично не приема продължаване на вмененото преди години задължение работодателите да заплащат първите три дни болнични. Бизнесът настоява, че тази мярка трябвало отдавна да бъде отменена. Това се отбелязва в позиция на АОБР във връзка със състоялото се днес заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). На срещата не е имало представители на работодателските организации, поради липса на точка в дневния ред за предложение за решаване на въпроса относно заплащането на първите три дни болнични.

"С тревога отбелязваме, че въпреки нашите усилия да се направи реформа, правителството планира да се запази статуквото. Години наред неглижирането на проблема с фалшивите болнични доведе до източването на огромен ресурс и от осигурителните фондове, и от работодателите", заявяват от бизнеса.

В позицията на АОБР се припомня, че задължението на работодателите да изплащат първите три дни болнични е въведено като временна антикризисна мярка за една година през 2010 г., а действа вече девет години.

"Чрез този временен, допълнителен ангажимент работодателите фактически биват облагани тройно - чрез осигуровките, които внасят за своите работници, дължимите обезщетения за първите три дни от временната нетрудоспособност и изплащането на допълнителни възнаграждения за заместващи работници", се казва в позицията на АОБР.

В случаите на масови злоупотреби в отделни предприятия през летния сезон и прибиране на реколтата се нарушават производствените графици, технологичните изисквания и изпълнението на заявките, и изплащат неустойки за неспазване на договорените срокове за изпълнение, се посочва още в позицията.

Според бизнеса, въвеждането на компенсация с неработен ден при съвпадение на официалните национални празници с дните за междуседмична почивка се оказва и допълнителен натиск за увеличаване на злоупотребите с болничните листа.

Работодателите заявяват, че ще участват в заседание на НСТС, само ако и когато в дневния ред бъде включено предложение за решаване на въпроса за първите три дни болнични.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети