Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Рекордно поскъпване: Цената на газа премина 3000 долара за 1000 куб.м

Парите

Рекордно поскъпване: Цената на газа премина 3000 долара за 1000 куб.м

Рекордно поскъпване: Цената на газа премина 3000 долара за 1000 куб.м - Tribune.bg
Снимка:

По данни на лондонската борса ICE цените на природния газ на европейския пазар преминаха границата от 3000 долара за 1000 куб. метра. Цента е рекордна, след започналото поскъпване на синьото гориво от месец март в следствие на руската инвазия в Украйна.

При откриването на търговията септемврийските фючърси (измерени чрез TTF, най-големия индекс на европейския хъб) скочиха до 2800 долара, като се търгуваха за 2921 долара, а 12 минути по-късно достигнаха 3022,4 долара, добавяйки 19% към цената на сетълмента от предишния търговски ден (2538,8 долара).

Преди седмица руската компания „Газпром“ предупреди, че цените на газа вероятно ще надхвърлят рекордните 4000 долара за 1000 куб. метра, като това ще се случи  преди отоплителния сезон.

Газпром: Цената на природния газ в Европа ще се повиши още преди зимата

Изявлението дойде часове, след като цената на газа на европейските пазари премина границата от 2500 долара за първи път от март.

Цената на газа с нов връх: Надхвърли 2400 долара за 1000 кубика

Малко след началото на инвазията на Русия в Украйна Дмитрий Медведев пък прогнозира ръст на газа заради санкциите. Тогава той заплаши, че цената ще достигне 2 000 евро.

Добре дошли в един нов свят: Медведев заплаши европейците с 2 хил. евро за кубичен метър газ

Котировките на природния газ са повлияни най-вече от съобщението на „Газпром“, че газопроводът „Северен поток“ ще бъде спрян от 31 август до 2 септември за планирана профилактика на единствения работещ компресорен агрегат в компресорната станция „Портовая“.

Миналата година европейският пазар се сблъска със срив на цените на газа. Експертите обясняват това с ограниченото предлагане от страна на основните доставчици, ниските нива на капацитета за подземно съхранение и голямото търсене на втечнен природен газ в Азия.

Освен това износът на руски газ намаля значително след началото на войната в Украйна: доставките по „Северен поток“ и по украинската газопреносна система намаляха значително, а доставките по газопровода „Ямал-Европа“ бяха напълно преустановени.

Сега Европа е подложена на непрекъснат натиск поради продължаващото напрежение с руския износ. Ситуацията се влияе и от горещата вълна в региона, която намалява производството на електроенергия от алтернативни източници.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати