Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Валентин Николов: Ако „Топлофикация" София спре, ние не само ще бъдем на студено, но и на тъмно

Парите

Валентин Николов: Ако „Топлофикация" София спре, ние не само ще бъдем на студено, но и на тъмно

Валентин Николов: Ако Топлофикация София спре, ние не само ще бъдем на студено, но и на тъмно - Tribune.bg
Снимка:

„В края на миналата година оставих „Булгараз“ със 100 млн. лв. печалба. След това прекалено много политически решения започнаха да се мешат в едно търговско дружество. И тези грешни решения доведоха до това, че в момента „Булгаргаз“ е пред технически фалит. Средната запълняемост на газохранилищата е 65% в Европа, ние сме на 45%. Още в началото на годината казах „Пазете количествата в „Чирен“ като зеницата на окото“, какво се оказа? Февруари, март, април, че и май са теглили количество газ“, каза бившият шеф на „Булгаргаз“ Валентин Николов пред „България он еър“.

Според него тези решения ще доведат до това, че зимата потребителите ще страдат.

„Уж да накажем руснаците, но наказваме себе си. Ние ползваме руска газ не заради друго, а защото няма достатъчно входни точки на Европейския континент, които да заменят руския газ. Новото правителство правилно обяви, че е голям хаос в енергетиката, правилно реши да направи Щаб. Той трябва да идентифицира какъв е проблемът и кой го е създал. Ако е „Булгаргаз“ виновен - да го смени, ако политиците са виновни - да ги разпитат. Ние 6 месеца стоим в неведение какви договори се подписват и на каква цена", допълни Николов. Той поясни, че документите са били неправилно засекретени.

„Там мирише много на пари. Те не успяха да поделят баницата и се изпокараха. Няма каква друга да е причината. Прокуратурата ще провери, тя вече има данни. Рано или късно тя ще покаже активност. Най-вероятно в един момент „Газпром“ ще ни напише фактурата за 1 млрд. евро и ние трябва да отидем на съд. Но с „Газпром“ не може да се преговаря, ние сме вражеска страна. Те ще ни извият ръце, а газът е политическо оръжие, което те използват навсякъде", категоричен е бившият шеф на „Булгаргаз“.

А по думите му ако „Топлофикация" София спре ние не само ще бъдем на студено, но и на тъмно.

„Правителството трябва да направи всичко възможно да осигури газ, иначе ще се провали. Винаги, когато се е подписвало договор с „Газпром“, е имало политическа намеса. Борисов, когато беше премиер, се обади специално на Путин, за да може да договорим по-ниска цена на газа. В момента това е невъзможно. Много сме закъснели за разговори, така че трябва да търсим алтернативи чрез Европа“, добави Валентин Николов.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати