Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Явор Куюмджиев: Изглежда, че тази зима ще бъде много скъпа и много студена

Парите

Явор Куюмджиев: Изглежда, че тази зима ще бъде много скъпа и много студена

Явор Куюмджиев: Изглежда, че тази зима ще бъде много скъпа и много студена - Tribune.bg
Снимка:

„Енергийният план на Европейската комисия няма да реши проблемите с газа. Миналата година ЕС е внесъл от Русия 167 млрд. куб. метра, от които - 146 млрд. от тръбопроводи и 13 млрд. - втечнен газ. Дори да се откажем от тези 15% - около 40 млрд., остават над 120 млрд., които няма откъде да бъдат взети“, това заяви бившият енергиен министър Явор Куюмджиев пред БНТ.

„В днешно време „Булгаргаз“ или който и да е друг регистриран търговец може да отиде при който и да е търговец и да си купи газ. Това се и случва - европейската солидарност доведе дотам, че всеки хукна по света да се оправя сам. В България с нашите 3.5 милиарда - милиард имаме от Азербайджан, другите два милиарда трябва да ги намерим отнякъде. Къде? Как ще се конкурираме с Германия, Италия“, посочи още той.

По думите му няма да има „общи доставки“ на газ, тъй като свободният втечнен газ е много ограничен.

„Катар като най-голям износител има само 20 млрд. куб. метра свободно количество“, уточни Куюмджиев.

„Няма как да се сключи обща сделка. Кой е този, който ще достави 120 млрд. куб. метра, ако се откажем от руския газ? Няма такъв производител в света?“, попита той.

Кюуюмджиев заяви още, че в Азербайджан, Алжир, Катар и други големи производители вече нямат свободен газ, след като редица световни лидери са се изредили да ги посетят.

„Ще цитирам Милен Керемедчиев - доскоро си мислел, че тази зима ще бъде просто много скъпа. Май започва да изглежда, че ще бъде много скъпа и много студена. Ще плащаме много при за почти никаква енергия и отопление“, завърши той.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Има ли фактор, който разколебава доверието ви в честността на вота и изборните резултати?
Покажи резултати Скрий резултати