Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „24 часа“: Радев се отказа, обмисля парламентарният вот да е преди Цветница

Политика

„24 часа“: Радев се отказа, обмисля парламентарният вот да е преди Цветница

24 часа: Радев се отказа, обмисля парламентарният вот да е преди Цветница - Tribune.bg
Снимка:

Парламентарните избори да са на 18 април - седмица преди Цветница и две преди Великден. Този вариант се обсъжда на “Дондуков” 2, разкриха запознати, цитирани в „24 часа“.

След сондажи с настоящи и бъдещи политически играчи Румен Радев май се е отказал да насрочва изборите на първата позволена от закона дата - 28 март.

Коя ще е окончателната дата за изборите, трябва да стане ясно до края на януари, когато е срокът за издаване на президентския указ. Според конституцията изборите за парламент трябва да се проведат между 28 март и 28 май.

Дата в средата на април е най-приемлива за новите политически играчи, коментираха запознати пред изданието. При нея кампанията ще е в по-топли дни след средата на март, което ще позволи митинги на открито. Освен това и ваксинираните срещу COVID-19 ще са повече.

Преди всичко президентът Радев трябва да обяви открито в чий интерес отлага изборите. Защо сега реши да мести датата от 28 март за по-късно? Не разбираме мотивите му, след като самият той искаше незабавни оставки и незабавни избори? Кой му нареди сега да отлага датата? Президентът е длъжен публично да обясни хаотичните си действия по толкова важен въпрос като изборите за следващия парламент”, заявиха от управляващата партия ГЕРБ пред „24 часа“.

От партията на Борисов обаче уточниха, че нямат претенции за дата, ако е в законовия срок, защото винаги били готови за избори.

От БСП отказаха коментар на новата дата, но напомниха, че има позиция на Изпълнителното бюро за това. “Определяне дата за избори е конституционно правомощие на президента. За 4 г. никога не сме се намесвали в решенията на президентската институция. За нас всяка дата в законно определения срок е приемлива“.

Неофициално от ДПС подкрепят по-късна дата за вота, защото повече хора ще са ваксинирани. От ВМРО коментираха, че президентът е този, който трябва да избере датата, но така, че да бъдат гарантирани всички изборни права на гражданите и да бъде защитено здравето на хората.  23 май е най-подходящата дата според лидерът на “Воля” Веселин Марешки.

Междувременно Радев започна консултации за предприемането на необходимите мерки за провеждането на справедлив и прозрачен изборен процес, който да гарантира правото на глас и здравето на българските граждани. Днес държавният глава първо ще се срещне с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, доц. Ангел Кунчев и проф. д-р Красимир Гигов. А след това ще разговаря с проф. д-р Радка Аргирова, проф. д-р Андрей Чорбанов, д-р Александър Симидчиев.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (8)

Ха ха, От БСП твърдяли, че никога не се месили в "решенията" на Президента? Пак се напъват да правят българите на "дебили"! Че как ще се месите, като той си е говорител на Позитано!
05.01.2021 10:39 / Отговор
аз питам Какво ще допринесе проф.Радка Аргирова - тясно специализиран вирусолог , широко скроен комунист и зам.министър на здравето при Мими Виткова в правителството на Жан Виденов ? Всички помним до какви "висоти " докара България това поредно , но не последно управление на БСП /БКП / - СПОЛУКА ли беше ????
05.01.2021 10:45
Информация на ухо: Мутрата Радев е на ръчно управление от Черепа и от мутрите на ВИС.....
Промяната на датата е от там.......
05.01.2021 11:26 / Отговор
Иво Радев е на ръчно управление денонощно от десетилетия напред май!Та ми е интересно как управлява самолет след като ежеминутно чака инструкции кога какво да прави и, кога какво да каже където и да е, извън думите му 'мутри вън' защото това може и да са негови думи!
05.01.2021 17:52
АЗ СЕ НАДЯВАМ: ДА МУ УЗРЕЕ ТИКВАТА НА РЕЗИЛДЕНТА И ДА НАСРОЧИ ИЗБОРИТЕ
В НАЙ-ПОДХОДЯЩИЯ МЕСЕЦ И ДЕН .
ДАНО ЗА ЧЕТРИ ГОДИНИ ДА СЕ Е НАУЧИЛ ,ЧЕ ПОЛИТИКА НА ИНАТ
НЕ СЕ ПРАВИ.
05.01.2021 11:54 / Отговор
Z Ама защо пРезидента пропуска най-видния специалист докторът Мангъров? Накъде без неговото компетентно мнение? Я веднага да го добавите в президентския списък за допитване. Даже може само той да остане в списъка, защо да губите времето на другите. Какво знаят те, в сравнение с капацитета Мангъров?!
05.01.2021 11:57 / Отговор
Хехехе Мангър Баш Доктор сигур се е ваксинирал и го боли мястото на убождането
05.01.2021 12:44
именно нали Мангъров бил единственият разбирач от епидемии, единственият говорещ истината и разобличаващ лъжливите специалисти. Да си го извика него, той си е техен и да се съвещава.
05.01.2021 13:33

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети