Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Александър Николов: Алтернативни трасета могат да свалят цената на газа

Политика

Александър Николов: Алтернативни трасета могат да свалят цената на газа

Александър Николов: Алтернативни трасета могат да свалят цената на газа - Tribune.bg
Снимка:

Алтернативни трасета за доставка на газ в България през Гърция и Турция са технически възможен вариант и не е ясно защо в сегашната кризисна ситуация „Булгаргаз“ не е проучил тези варианти. Това заяви пред БТВ министърът на енергетиката Александър Николов.

„Недопустимо да се говори за забавянето на интерконектора с Гърция като единствена причина за недоставяне на азерския газ, когато има възможност да се реализира финансова полза за държавата и обществото с 4-5 алтернативни варианта по линия на точката за достъп на синьото гориво, но нищо не е направено по тези варианти.“, допълни той.

По думите му дружеството, което отговаря за преноса „Булгартрансгаз“, казва, че има възможност не за едно трасе, а има две алтернативни трасета за достъп.

„Ако се направи, ще има изключително позитивен ефект за потребителите - поне няколко процента понижение надолу. Ако се промени миксът, който „Булгаргаз“ представя на КЕВР, може да надхвърли 10%“, подчерта Николов.

По темата с изнасянето на газ от „Чирен“ Николов коментира за „Булгаргаз“:

„Когато се гледа едно държавно дружество, то следва да бъде управлявано така, че да носи максимална полза. Опитите така да се управлява, че да е удобно за себе си или по начин, който не е в обществен интерес, са странни“.

Николов коментира и кризата с цената на тока.

„Няма как да спрем да изнасяме ток, защото това означава да излезем от единния европейски пазар и цените у нас, макар и високи, са всъщност сред най-конкурентните в Европа. Затова и усилията са насочени към подпомагане на битови, обществени и индустриални потребители в трудните месеци по линия на цените на тока и на газа.“, допълни той.

Николов заяви, че министерството на енергетиката разполага с ресурс за януари и февруари и няма да допусне фалити на топлофикационни дружества.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети