Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Андрей Чорбанов от ИТН от парламентарната трибуна: Явно, че ваксините не работят толкова добре

Политика

Андрей Чорбанов от ИТН от парламентарната трибуна: Явно, че ваксините не работят толкова добре

Андрей Чорбанов от ИТН от парламентарната трибуна: Явно, че ваксините не работят толкова добре - Tribune.bg

Явно е, че ваксините не работят толкова добре. Тогава защо дисциплинирани нации като Великобритания са в червената зона. Ние бидейки последни сме в зелено. Казват, че ни остават 40 дни преди рязък скок на новозаразените, ами предпочитам тези 40 дни пред 1 година локдаун“, заяви депутатът от ИТН проф. Андрей Чорбанов, който в предходния парламент оглави комисията по здравеопазване.

Според Кацаров въпросът за ваксинацията и високата заболеваемост бил резонен и вероятно една от причините, че ваксината не предпазва достатъчно или пък става дума за неваксинираните. Кацаров заяви, че ваксината можела да не предпазва на 100%, то поне смъртността била намалена.

Служебният здравен министър уточни, че било много трудно да се подаряват ваксини, защото хората не искали да ползват „Астра Зенека“ и на практика нямало какво да ги правим.

Запитан от Деница Сачева какво ще остави той за следващия здравен министър и дали има отказани доставки от препаратите, Кацаров заяви, че има риск за унищожаване на над 22 хиляди ваксини, като има и такива, които предстоят да бъдат дарени. Кацаров допълни, че има договорени ваксини, които обаче нямало да се ползват и е въведена процедура по тяхното пренасочване. За положените усилия от служебното правителство, Кацаров заяви, че са осигурили доставката до личните лекари, имало брошури по пощенските станции, клипове по медиите, създаването на обществения съвет. В момента били в преговори с мобилните оператори да се пускат есемеси, както и евентуално да има награди. „Аз оставам привърженик, че ваксината е доброволна“, заяви Кацаров и все пак допълни, че е противник на наградите и ваучерите, защото хората сами трябвало да разберат колко е важно да се имунизират. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети