Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Ангелкова: Предложихме да се създаде европейски компенсационен фонд при пътуванията

Политика

Ангелкова: Предложихме да се създаде европейски компенсационен фонд при пътуванията

Ангелкова: Предложихме да се създаде европейски компенсационен фонд при пътуванията - Tribune.bg
Снимка:

Министърът на туризма призова това лято да изберем България за почивката си

Туризмът формира 12% от БВП в страната и 11% от заетостта. Голям е броят на предприятията, ангажирани в сектора. Всеки един е важен, за да промотираме България като туристическа дестинация. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова и призова да се обединят силите, за да може да се възстанови сектора след кризата.

Тя даде подробности за проведената видеоконференция между министрите на туризма от държавите членки на ЕС и какви мерки са обсъдили те.

„Предложихме да се създаде европейски компенсационен фонд при пътуванията. Той ще осигури ликвидност на туроператорите и защита на потребителите“, съобщи тя.

„ЕК обяви създаване на възстановителен план след започването на бавното възстановяване с коронавируса. Всеки един от министрите настоя туризмът да има своето ключово място. Поискахме  20% от средствата да се целево насочени към туризма“, каза още Ангелкова.

Предложението е средствата да се разпределят на принципа на солидарността и да има грантови схеми. Ангелкова посочи, че до преди тази криза бизнесът в сектора не е можел да ползва директно грантове.

„Поискахме и да има единни правила за поетапното отваряне на границите на ЕС. Да има единен протокол и правила, свързани със спазването на единни здравни стандарти за местата за хранене и правилата, които туристите трябва да спазват“, посочи още тя.

Сред предложенията са да има облекчения за туристическите визи за трети страни.

Планът е от 15 юни да започне подготовка и от 1 юли да стартира активният летен сезон у нас.

„Призовавам да се избере България, българското Черноморие и всички прекрасни кътчета у нас“, апелира министърът на туризма.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати