Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Арменците в България поискаха Радев да смени датата на изборите

Политика

Арменците в България поискаха Радев да смени датата на изборите

Снимка:

„На 4 април 2021 г. съгласно календара на Арменската апостолическа Света църква ще се отбележи Възкресение Христово. Хиляди арменски семейства в страната (дори и тези, където има смесени бракове) в този ден ще отдадат по подобаващ начин своята почит към Иисус Христос и неговата саможертва в името на спасението на хората.“

Това се казва в официална позиция на Управителния съвет на Сдружение „Арменска общност – България“.

„Предпочитаме да мислим, че изборът на неудачния ден е продиктуван от непознаването на традициите на „различните“ в България, а не е резултат на тенденциозен избор, показващ незачитане на религиозните права на принадлежащите към други вероизповедания, различни от българското православие“, казват още те.

Ето какво се казва в позицията им:

„Арменците имат хилядолетна църковна история. През всички тези векове от 301 г. насам църковният календар на Арменската апостолическа Света църква не е претърпял почти никакви промени. И независимо пред какви изпитания са били поставяни нашите предци, те не са спирали да почитат светлите Христови празници – така, както повелява нашата традиция и както са ни завещали нашите предци. Така че и на този 4 април 2021 г. арменската общност в България, присъединявайки се към вярващия арменски свят, иска да отдаде почит към Христово Възкресение по подобаващ начин, а не да се втурва към урните и да мисли за политическите страсти и пристрастия. Това е ден, който трябва да бъде посветен на Спасителя, не на политиците.

Това трябва да бъде ден, в който смирено скланяме глава пред жертвата на Божия син, а не да избираме бъдещите народни представители. Защото те идват и си отиват, но нашата вяра и привързаността ни към християнската традиция остават. Те са вечни! И не на последно място – Великден е времето, в което нашите християнски семейства, след като са посетили храма, се събират в уютна семейна среда, за да продължат празника, посветен на тържеството на духа над тленното.

Ето защо не бихме искали този свят ден да бъде помрачен или похабен заради едно недоразумение. И ако използваме по-мека дума, то е защото не бихме искали да употребим „неуважение“, което със сигурност почувствахме, научавайки за подписания указ от президента на България и за избора на неподходяща дата.

Господин Президент, Вие бяхте гост на Първопрестолния Ечмиадзин само преди три години и сме сигурни, че сте почувствали силата и значението, което има Църквата в живота на арменците, виждайки светините, които се пазят там – от късчето от Христовия кръст, през копието на Лонгин, до всичко останало свято, свидно за всеки арменец и запазено през вековете. Ние се гордеем с тях, гордеем се, че принадлежим на народ с вековна история и църковна традиция. И макар да живеем в условията на диаспора, никога не сме спирали да отбелязваме своите празници, които формират нашата идентичност и ни съхраняват като арменци.

Бихме искали, както ние винаги сме били лоялни български граждани, зачитащи законите на България, която е нашата родина, така и към нас като представители на арменското малцинство да се проявява уважение и внимание към вярата, обичаите, културата, в т.ч. и към църковния ни календар. Противното би означавало потъпкване на правата ни, вписани и в Конституцията, както и на духовните ни ценности.

Във връзка с горепосоченото се надяваме да преразгледате решението си за избор на дата за провеждане на парламентарни избори и да се определи друга, съобразена с религиозните и светски обичаи на всички български граждани, имащи право на глас.“  


Коментари (13)

Наш Мунчо си е седнал на ината - не се надявайте!
19.01.2021 21:27 / Отговор
ПОДКРЕПА....НА ХРИСТИЯНИТЕ..... ДА БЪДЕ ПЪРВАТА ОБЯВЕНА ДАТА..... 28.МАРТ.2021..
НАЙ-СПРАВЕДЛИВО Е......
19.01.2021 21:35 / Отговор
Дрън дрън смяна на времето от зимно в лятно, тъпанари!
20.01.2021 08:49
Смех, баце, смех! И какво, като е смяна на времето?! За тези, които не са късопаметни - много пъти изборите са били в такъв ден и нищо страшно не се е случвало... Измислете нещо по-умно, другари!
20.01.2021 09:08
Турците защо не протестираха на празника Байрям през 2014, когато бяха изборите. Ами България е светска държава. Арменците да си ходят в Армения, като не им отърва.
19.01.2021 21:43 / Отговор
. . . Изперкало комуне да говори за "светска"държава ? Докъде я докарахме ? Същото е, като Фатмакът и Черепът да ми говорят за "демокрация"!
19.01.2021 22:36
Анадънму? БайрАмът продължава 4 равностойни дни.
19.01.2021 23:08
k А Бабикян к'во каза по въпроса? А Кеворкян продума ли нещо?
19.01.2021 21:44 / Отговор
И двамата чакат инструкции свише...
20.01.2021 09:58
Тези двамата да се оплачат на арменския поп.
20.01.2021 13:16
Пацо Абе има просто институциално решение: Радев да наложи "вето" на датата 4-ти Април... Какво му пречи - нито акъла, нито съветниците...
20.01.2021 10:15 / Отговор
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още