Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Асен Василев: Ще има увеличение в цената на парното с поне 20%

Политика

Асен Василев: Ще има увеличение в цената на парното с поне 20%

Асен Василев: Ще има увеличение в цената на парното с поне 20% - Tribune.bg
Снимка:

„Бензиностанциите използват момента да натрупат малко повече печалба”, обясни финансовият министър Асен Василев пред Нова телевизия. Именно затова според него може да има отстъпка от горивото за всички шофьори.

Василев обяви, че е провел няколко разговора с „Лукойл“, така че цената на едро да включва отстъпката, която е от разликата на руския петрол спрямо сорт Брент. Така в момента цената от последните месеци е равна”, коментира Василев. Именно тук била ролята на КЗК. „Радвам се, че парламентът започна процедура по смяна на Закона за защита на конкуренцията и по смяна на състава на комисията, за да влезе такава, която да си върши работата”, каза вицепремиерът.  

Той обясни и как ще бъде давана отстъпката от 25 стотинки за гориво. Тя ще е за частни автомобили, регистрирани в България, или са на лизинг. Шофьорът трябва да покаже талона на автомобила на касата. В случая не било възможно да се дава отстъпката само на по-нуждаещите се хора.  

„Където можем, помагаме на уязвимите групи. Помощта за работещи родители с деца, при пенсионерите с по-ниски помощи. Където е технически възможно, помощта е таргетирана”, коментира Василев.

Запитан кога България ще се откаже от руския петрол, вицепремиерът обясни, че това ще стане, когато има техническа възможност в „Лукойл”. От компанията са казали, че това може да стане за 12 до 18 месеца.

„Или когато цяла Европа се откаже”, допълни Василев. Страната ни ясно е заявила, че иска да е сред изключенията, ако има такива страни. „Ясно сме заявили, че ако има изключения и ние не сме сред тях, ще наложим вето”, каза Асен Василев.

Относно информацията, че Германия и Италия са разрешили на компаниите си да откриват сметки в рубли за купуване на руски газ, Василев поясни, че тук важното е да не е държавата. „Газът, с който е заместен руския газ, в момента е по-евтин”, каза Василев.

Парното със сигурност ще поскъпне, каза министър Василев. Няма обаче да е 4 пъти по-скъпо. „10-15 до 20 процента”, каза финансовият министър. Той обаче не вижда причина да се покачва цената на водата.

Запитан дали страната ни ще даде „зелена светлина” на Северна Македония за преговорите за членство в ЕС, Василев каза, че не е чул такива обсъждания.

Няма да има увеличение на минималната работна заплата от юли. „Не е разумно два пъти в годината да се пипа. От догодина ще се изчислява по формула”, каза Асен Василев.

Необлагаем минимум няма да има. „Не е ясно какво ще се случи при инфлацията при храните през септември”, каза вицепремиерът. „Индия затвори пазара за износ на зърно, Украйна не може да изнася, Русия затвори пазара за износ на зърно. Цените на зърното се вдигнаха 4 пъти през март. Ние имаме достатъчно зърно, но цените ни зависят от световните пазари”, каза вицепремиерът.

Според Василев предсрочни избори нямало да има тази година.  


Топ новини

виж още
Актуална тема