Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Асен Василев: Споразумение за регулаторите и след това съставянето на евентуална коалиция

Политика

Асен Василев: Споразумение за регулаторите и след това съставянето на евентуална коалиция

Асен Василев: Споразумение за регулаторите и след това съставянето на евентуална коалиция - Tribune.bg

„Принципно споразумение, което да гарантира избора на независими състави на регулаторите и път за реформиране на съдебната система и прокуратурата, трябва да предшества разговора за министерския състав на правителството след ротацията и съставянето на евентуална коалиция.“ Това заяви финансовият министър Асен Василев пред журналисти на събитие, организирано от Европейската инвестиционна банка, уточнявайки, че изборът е на ГЕРБ дали да приемат този подход, или да се отиде на предсрочни избори.   

„Коалиция ще има, когато България има независими съд, регулатори и прокуратура. Необходимо е в регулаторите да влязат хора, които не реагират на телефонни обаждания", каза Асен Василев.  Министърът допълни, че трябва да се гарантира липсата на влияние от "нотариуси" и "джуджета".  

В отговор на въпроси финансовият министър посочи, че след влизане на България в еврозоната Сребърният фонд ще се запази, какъвто е в момента, докато не се вземе комплексно решение за реформиране на пенсионната система.  

Относно фискалния резерв като цяло Асен Василев посочи, че след като се приеме законът за въвеждане на еврото, ще се направи оценка какви средства са необходими за участие на България в капитала на Европейската централна банка, европейския стабилизационен механизъм и други ангажименти, които страната е поела. Това, което остане, ще продължи да се съхранява в Българската народна банка и ще се използва за погасяване на държавен дълг.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати