Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Сетила се Мара да се побара или какво още ще измислят от ПП/ДБ, за да не изпуснат властовите постове и пътуванията по света

Мнения

Сетила се Мара да се побара или какво още ще измислят от ПП/ДБ, за да не изпуснат властовите постове и пътуванията по света

Сетила се Мара да се побара или какво още ще измислят от ПП/ДБ, за да не изпуснат властовите постове и пътуванията по света - Tribune.bg

Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg 

След прословутия мунмурандум-ултиматум, измъдрен от ПП/ДБ, който предлагаше делкане на властта 50:50, въпросните формации бяха решили, че с този документ са си оплели кошницата. Тъкмо наближи ротацията, а те изведнъж се досетиха, че би трябвало номинациите за регулаторите да бъдат правени от максимално широк кръг заинтересовани страни, както да съществува и правило за отказ от кандидати с ярки политически профили. Разбира се, за каквито и да е позиции, заемани от тях предходните месеци, това правило не важеше – начело бяха силно обвързани с партиите им фигури.

Както обясни Петков, решили да направят „смяна на подхода” и изработили мунмурандум, а новите идеи за правила за номиниране на кандидатите за регулаторните органи, 50 на 50 назначения, би позволило на ПП/ДБ да имат контрол върху процесите в тях. Появи се идеята и за правото на вето при смяната на министри, като той побърза да се оправдае, че ако все пак се стигнело до избори и ГЕРБ не приемат тези иновации, причината ще е само, че партията на Бойко Борисов (и ДПС) желаели да имат „2/3 в тези регулатори".

Междувременно, изчаквайки отговора на ГЕРБ, това не попречи на Ники да пътува, правейки си грозен политически ПР на гърба на трагедията в Украйна. Той се поразходи до Киев, срещна се с украинския президент Володимир Зеленски, похвали се, че му е подарил реплика на меча на хан Кубрат (който обаче съвсем чистосърдечно Зеленски си призна, че не е видял и е разбрал за него едва на съвместния брифинг), дръпна му един разказ за легендата и символиката на меча, после се самопохвали за подкрепата, която страната ни оказва на Украйна.

Паралелно с него, на посещение в Париж беше министърът на отбраната Тодор Тагарев, който за разлика от Денков поне не говореше празни приказки какво сме били направили за украинците, а предпочете да публикува свои снимки от Елисейския дворец. Вероятно по-далновидното му поведение е било плод и на това, че от толкова обещания да дадем оръжия на Украйна, все още нищо подобно не се е случило. Нещо повече – позорът се допълва от това, че и обещаните зимни ръкавици още не са достигнали предназначението си, което живот и здраве, ще стане... лятото. Как беше – много искахме, но нямахме желание...

А иначе си имаме евроатлантическо мнозинство, имаме си и управление, в което ПП и ДБ са с основна роля, имаме си натовски орел за министър на отбраната, имаме и няколко парламентарни решения, които би трябвало да са допълнителен аргумент „за”. 

Малко по-рано и Асен Василев се разходи до САЩ, като предварителният замисъл бе за много по-разточителна делегация. Важното е, че г-жа Лорер не пропусна тази презокеанска екскуризя. Явно не само на Денков му се пътува.

Хубава работа, ама българска! Но това по никакъв начин не попречи на Петков и сие да поставят ултиматуми и предлагат мунмурандум, в които са описали как трябва да се случват нещата и какво ГЕРБ трябвало да направят, за да не се стигне до предсрочни избори.

Всъщност идеята е ясна – освен делкането, което според ПП и ДБ явно се налага точно преди ротацията, те се опитват по този начин да ограничат влиянието на ДПС. Интересното е обаче, че не направиха това, когато имаха доста повече възможности, а разчитаха на техните гласове, нямаха забележки към говореното и често острите реакции на Делян Пеевски, напротив. Сега изведнъж се опитват да наложат поредния ултиматум към ГЕРБ – или ние, или ДПС. Как обаче си представят занапред да се гласуват важните решения без Движението, е въпрос, за който Петков и сие явно не са се замисляли. Нещо повече, те месеци наред си консумираха властта, като нямаха нищо против присъствието в леглото им на Пеевски.

За 9-те месеца, в които ПП и ДБ разполагаха с почти всички министри, те първо – не постигнаха нищо запомнящо се, второ – апетитът им нарасна неимоверно, трето – станаха толкова нагли, че публично предлагат делкане, демонстрирайки освен политическа, и морална незрялост. Опитват се да направят Външно министерство ябълката на раздора, със сигурност неосъзнавайки (а и без да се интересуват въобще), че познатото, утвърдилото се, уважаваното от партньорите ни лице по света, е Мария Габриел, не Николай Денков.

И както бяха убедени, че са направили уау оферта към ГЕРБ и Борисов, лидерът на ГЕРБ ги контрира с предложение за коалиционно споразумение за следващите три години, като в него ясно ще е разписано министрите да са разпределени пропорционално спрямо вотът на избирателите от парламентарните избори, ясно заявявайки, че ако и така не се получи, идва ред на нови избори, подчертавайки, че въпросът за Външно министерство не е на дневен ред и ако ПП/ДБ се опитат да го търгуват, няма да има нито сглобка, нито споразумение, нито съвместна работа.

Ясно се видя, че ПП и ДБ изведнъж се озоваха в небрано лозе, като Петков побърза да заяви, че трябвало по-ускорено да се работи, защото на раменете им стои цялата държава. Видимо изнервен беше и на въпрос, касаещ министерските постове – изведнъж, по думите му, те не били толкова важни, фокусът бил върху регулаторите.

Най-смешното беше, че Петков, с цялата си наглост, изведнъж заяви, че било време да се спрат да си играят на театър и спешно да седнат и да решат най-важните задачи. „Стига медийни изяви, цялата държава нас чака”, написал той на Борисов. Едно не може да му се отрече на г-н мунмурандум – няма и капчица срама.

Именно през последните дни стана ясно и че явно не само Ники иска да пътува, а съдейки по изнесената информация, това важи за повечето министри на ДБ/ПП. Дамата с костенурките - Зарица Динкова, срещу която е скочил целият туристически бранш, се е разходила за над 50 нощувки по света и у нас. Тази на иновациите Милена Стойчева – 46 пъти, на земеделието Кирил Вътев - 24 нощувки, на енергетиката Румен Радев - 24 нощувки, на екологията Юлиян Попов - 42 нощувки, на социалната политика Иванка Шалапатова - 30 нощувки. Това е и с което евентуално ще бъдат запомнени въпросните, защото нищо по-съществено не направиха на постовете си.

Е, как ПП и ДБ да изпуснат кокала! Кога втори път, с техните крайно недостатъчни гласове, които получават на избори, ще имат възможност да си играят на управляващи, да се разхождат насам-натам, да взимат важни решения, да поставят ултиматуми. Всъщност при следващи избори – без значение предсрочни или редовни – трябва да се случи чудо, за да се доближат дори до сегашните си резултати. И те това го знаят отлично, поради което нетърпеливо се опитват да спасят задниц... пардон, пътуванията си по света.

* * *

Виктория Георгиева е завършила "Реализация и подготовка на ТВ предавания" към Софийския университет "Св. Климент Охридски", както и "Религията в Европа", направление "Ислям", отново в СУ. Изучавала е и психология. Заместник главен редактор в "Ах, тези медии!", редактор и автор в "Консерваторъ", автор във в-к "Труд".

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като специалист маркетинг и реклама за водещи български компании.  


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати