Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Без дебати! Депутатите приеха окончателно създаването на „Държавна петролна компания“

Политика

Без дебати! Депутатите приеха окончателно създаването на „Държавна петролна компания“

Снимка:

Създават се нови данъчни складове, до които всички търговци да имат достъп

Народното събрание без дебати подкрепи създаването на Държавно предприятие „Държавна петролна компания“ с приетите на второ четене промени в Закона за държавните резерви и военновременните запаси. Дружеството, което ще управлява около 100 държавни бензиностанции, няма да е търговско дружество и няма да формира и да разпределя печалба.

Основен предмет на дейност на Държавна петролна компания е създаване, съхраняване, опазване, обновяване и продажба на държавни резерви и военновременните запаси от нефт и нефтопродукти по този закон. С правилник правителството ще определи структурата, устройството и дейността на предприятието, правомощията и задълженията на органите му за управление.

Държавните бензиностанции ще се строят по големите пътища, както и в малки населени места, надценката им ще е минимална, а първите се очаква да заработят от март догодина.

С промените се цели да се създадат и нови данъчни складове, до които всички търговци да имат достъп. Държавният резерв ще се преобразува в рамките на 3 месечен срок, а ако има нужда след това ще се създават и допълнителни складове. По време на обсъждането в зала стана ясно, че в тази част законопроектът получава подкрепа от всички партии.

Държавната петролна компания ще осъществява и контрола върху спазването на ангажиментите на частните субекти да съхраняват резерви. Държавното предприятие ще получи и всички активи и дейности, свързани с държавния резерв на нефт и нефтени продукти и запасите, които трябва да се съхраняват.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още