Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Без Митрофанова и колегата ѝ от Беларус при откриването на НС

Политика

Без Митрофанова и колегата ѝ от Беларус при откриването на НС

Без Митрофанова и колегата ѝ от Беларус при откриването на НС - Tribune.bg
Снимка:

Посланикът на Русия Елеонора Митрофанова и колегата ѝ от Беларус Никита Лешуков няма да получат покани за тържественото откриване на 48-ото Народно събрание следващата сряда.

Парламентарно представените партии се събраха днес, за да решат този казус, тъй като от ГЕРБ, ДБ и ПП се обявиха категорично против присъствието на Митрофанова в пленарна зала.

Борисов: ГЕРБ няма да влезе в Народното събранието, ако Митрофанова дойде

От ДПС заявиха днес пред журналисти, че посланикът на Русия няма място в Народното събрание. „Нашата позиция е ясна. Митрофанова няма място в парламента”, каза Хамид Хамид.

По-рано от БСП заявиха, че са против това да се отказва присъствие на Митрофанова, защото това би дало знак за още по-влошени отношения.  

БСП са категорични: Митрофанова трябва да бъде поканена при откриването на Народното събрание

Георги Самандов „Български възход“ заяви, че има протокол и той следва да се спазва. Той се обяви против предложението Митрофанова да не присъства на първото заседание на НС.  

От „Възраждане“ също не виждат нищо притеснително Елеонора Митрофанова да получи покана.

„Евроатлантическото мнозинство надделя. Посланиците на Русия и на Беларус няма да бъдат канени на откриването на Народното събрание“, заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ след днешната среща.  

„Ние, като държава, бяхме обявени за неприятелска страна от Руската федерация, въпреки че руският посланик нито е обявен за персона нон грата, нито има други последствия. Не очаквам нито сериозно влошаване на отношенията между двете държави, а считам, че България трябва да защити националния си интерес. Националният интерес на България е да отстоява европейските ценности“, каза Атанасова.

Тя допълни, че България е част от Европейския съюз и като достоен и лоялен член сме наясно от коя страна трябва да бъдем в тази война, ние избираме страната на Украйна и казваме „не“ на агресията, „не“ на войната, заяви Атанасова.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати