Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Бюджет 2024: Започна заседанието на бюджетната комисия. Кой какво предложи?

Политика

Бюджет 2024: Започна заседанието на бюджетната комисия. Кой какво предложи?

Бюджет 2024: Започна заседанието на бюджетната комисия. Кой какво предложи? - Tribune.bg
Снимка:

Комисията по бюджет и финанси ще гласува на второ четене Законопроекта за Държавния бюджет за 2024г., предава  БГНЕС.

В началото на заседанието различните парламентарни групи представиха предложенията, които са внесли за второто четене на бюджета за догодина.

Депутатът от ИТН Павела Митова каза, че те предлагат увеличение на приходната част в размер на 700 млн.лв. Тя добави, че те са предложили и връщане на 20% ДДС на ресторантьорите, както и намаляване на субсидията за партиите.

“Също така сме предложили отпадането на 100% от дивидентите на държавни дружества”, посочи Митова.

Румен Гечев от БСП каза, че те предлагат малко над 1 % увеличение на разходите или около 1,4 млрд.лв. Той обясни, че това би послужило за увеличение на майчинските, увеличение на възнагражденията на служителите в различни сектори и др.

Цончо Ганев от “Възраждане” посочи, че предлагат увеличаване на всички заплати на непедагогическия състав в детските градини, увеличаване на заплатите в Министерство на земеделието, както и в държавен фонд земеделие, но освен това предлагат и няколко инфраструктурни проекта. Ганев поясни, че предлагат и осигуряване на средства за културния ни център в РСМ.

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС са внесли общи предложения в законопроекта за Бюджет 2024. Венко Сабрутев от ПП-ДБ представи общите предложения на трите партии като започна с това, че те предлагат създаване на фонд Стамболов, който да финансира магистрите ни в чужбина. “Увеличаване на заплатите на педагогическия персонал в яслите и детските градини -16 млн. лв., създаване на програма, в която електроенергията за училищата, детските градини, храмовете и манастирите да премине на цени на регулиран пазар, задължение на МС да оторизира проекта за проектиране на национална детска болница, 4 млн. за младежки центрове, допълнителни 5 млн. лв. за НЗОК за медицински изделия на хора с увреждания, 10 млн. лв. за персонал на БАН, 2,7 лв. за стипендии за курсанти в МВР, 37 млн. лв. за изграждане на център за киберсигурност в ДАНС, 2 млн. лв. за повишаване на заплатите в ДА “Архиви”, 10 млн. лв. за Министерство на иновациите и др.”, каза той и обяви, че предлагат и вдигане на таксата за хазарта.

Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС добави, че предлагат и 68 млн. лв. допълнително за сектор “Култура”.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети