Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Ресорната комисия ще гласува на второ четене Бюджет 2024

Политика

Ресорната комисия ще гласува на второ четене Бюджет 2024

Ресорната комисия ще гласува на второ четене Бюджет 2024 - Tribune.bg
Снимка:

Асен Василев: Ще приемем бюджета преди Коледа!

Депутатите от бюджетната комисия се събират извънредно, за да гласуват бюджета на второ четене. Парламентът прие план-сметката на първо четене на 11 декември (понеделник), след продължили няколко часа дебати. „За” гласуваха от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Против бяха депутатите от „Възраждане“, БСП и ИТН.

В четвъртък заседанието на депутатите се провали заради протеста на „Възраждане”, БСП и ИТН. С демонстрация пред трибуната на Народното събрание депутатите изрази недосолство от демонтажа на Паметника на съветската армия и промените в Конституцията.  

Бюджет 2024 г. на финансовия министър Асен Василев предвижда растежът на БВП да се ускори до 3,2% поради нарастване на инвестициите в икономиката и достигане на размер от 205,8 млрд. лв. Бюджетът включва общо приходи за 2024г. - 77,6 млрд. и общо разходи - 83,8 млрд лв.

В предшествалата дискусия при гласуването на първо четене Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС коментира, че на първо място са имали и продължават да имат различния по отношение на заложения растеж на икономиката от 3,2%. Тя определи прогнозата на МФ като "надценена". Петкова посочи, че след разговори с финансовия министър са направени промени в приходната и разходната част на бюджета. "Смятаме, че това е стъпка в правилната посока", коментира депутатът от ГЕРБ-СДС.

Тя обясни, че според нейната парламентарна група дефицитът трябва да бъде под 3% и трябва да се постигне балансиран бюджет в рамките на тригодишната бюджетна прогноза.

Тошко Йорданов от ИТН обяви, че партията му няма да подкрепи Бюджета в пленарна зала. Според него ГЕРБ-СДС и ДПС ще подкрепят Бюджета единствено заради капиталовите програми на общините.

Йордан Цонев каза, че ДПС ще подкрепят бюджета на първо четене, но поясни, че имат предложения, които ще представят между първо и второ четене. По думите му основните проблеми са били дълга, нарастването на дълга в следствие на дефицита, капиталовата програма и т.н. Според него дискусията е била изключително ползотворна и не са провеждали такава от години. "Подкрепям дефицити, които отиват за инфраструктура", призна Цонев.

Румен Гечев от БСП разкритикува, че по отношение на растежа на икономиката, оценката на МФ е по-скоро оптимистична. Според него приемането ни в Еврозоната ще стане по политически причини, а не по икономически. "Сбъркана ни е философията на Бюджета", смята той.

Независимо от критиките на едрия бизнес няма да бъде правена крачка назад от данъчните закони, като например за допълнителния корпоративен налог за големите национални и чуждестранни компании, защото текстовете вече бяха одобрени от Народното събрание на второ четене, категоричен беше Асен Василев в ефира на bTV. "Има промени, част от които са подкрепени от Министерството на финансите. Днес ще мине работната група и ще видим реално на бюджетна комисия какво ще бъде прието и какво ще бъде отхвърлено. Основните промени са по линия на общинските проекти, имаше обявени допълнително пари за култура и още няколко по-малки промени, както и финансирането за тези мерки, защото пари трябва да се намерят отнякъде, идва по линия на увеличение на таксите за хазартните оператори", каза той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети