Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Bloomberg: Кристалина Георгиева с големи шансове да оглави ЕК

Политика

Bloomberg: Кристалина Георгиева с големи шансове да оглави ЕК

Bloomberg: Кристалина Георгиева с големи шансове да оглави ЕК - Tribune.bg
Снимка:

Много правителства настояват за представителство на Източна Европа

Правителствените и държавни ръководители на Европейския съюз обмислят все повече възможността българката Кристалина Георгиева, главен изпълнителен директор на Световната банка, да стане следващият председател на Европейската комисия, предава Bloomberg, позовавайки се на двама души, запознати с дискусиите.

Позицията е една от трите най-важни, които трябва да бъдат заети през следващите месеци, наред с тази на гуверньора на Европейската централна банка и председател на Европейския съвет. След като правителствата започнаха консултации, за да запълнят позициите, лидерите са обсъдили потенциални имена на срещата на върха в Сибиу, Румъния, през миналата седмица, като Георгиева се очертава като силен претендент за ролята на председател на ЕК.

Процесът ще се ускори след изборите за Европейски парламент през следващата седмица, а лидерите ще започнат да ограничават възможните кандидати на друга среща на високо равнище, насрочена за 28 май в Брюксел.

Георгиева е бивш вицепрезидент на ЕК и бе комисар по бюджета между 2014 и 2016 г., когато ръководи първото намаляване на многогодишния бюджет на ЕС. Тя се присъедини към Световната банка през 1993 г. и заема текущата си позиция от 2017 г. От април тя работи под ръководството на Дейвид Малпас, кандидатна Доналд Тръмп  за позицията , който атакува политиката на банката за кредитирането за развиващите се страни. Говорител на Световната банка заяви, че институцията не коментира спекулации за служителите си.

Подобно на сегашния председател на комисията Жан-Клод Юнкер, Георгиева е член на десноцентристкия съюз, за който се прогнозира да спечели най-много места при изборите за Европейски парламент. Това, според Bloomberg, би могло да допринесе за нейната кандидатура.

Тя също така има и други предимства. Много правителства в ЕС смятат, че поне една от вакантните позиции трябва да бъде за жена за първи път и настояват за представителство на Източна Европа. Нейното евентуално назначаване ще даде на Франция и Германия, двете най-мощни държави в ЕС, повече свобода за действие, за да запълнят поне една от другите две вакантни позиции.

Също на срещата на върха в Сибиу европейските социалисти определиха испанския премиер Педро Санчес да води преговори от тяхно име след изборите, съобщи El Correo. Санчес е сред лидерите на групата след победата си на парламентарните избори през миналия месец.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети