Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов инспектира обновената пречиствателна станция на „Златни пясъци“

Политика

Борисов инспектира обновената пречиствателна станция на „Златни пясъци“

Снимка:

Общата стойност на проекта е над 37 млн. лв.

„Тази огромна пречиствателна станция е последната, с която прочистваме абсолютно всичко. Сега по цялото ни Черноморие има над 50 пречиствателни станции, което е добре за туризма, за бизнеса, за хората“, заяви министър-председателят Бойко Борисов при инспекция на обновената пречиствателна станция за отпадни води на „Златни пясъци“.

Проектът за реконструкция и модернизация на инфраструктурата за пречистване на отпадъчните води в курортен комплекс „Златни пясъци“ се изпълнява по оперативна програма „Околна среда“. Общата стойност на проекта е  37 150 155,07 лв. с ДДС. От тях по линия на Кохезионния фонд са 24 360 056,55 лв., от държавния бюджет са 4 298 833,51 лв. и съфинансиране от Община Варна -  8 491 265,01  лв.

Премиерът Борисов отбеляза значимостта на пречиствателната станция за региона и постави акцент върху модерното й оборудване. Станцията е предвидена за натоварване от 72 122 жители и гости през летните месеци и 18 000 – през зимния период. 

Изграждането на пречиствателната станция започва през февруари 2017 г. Срокът за изпълнение, който има два етапа, е до края на 2021 г.

Първият етап, предвиждащ усилване на съществуваща пилотна конструкция №1, е завършен, издадено е разрешение за ползване от 13.02.2019 г.

Вторият етап се изпълнява в момента. Строително-монтажните работи за реконструкция, модернизация и разширение на пречиствателната станция в „Златни пясъци“ са завършени. 

В момента се правят изпитания при експлоатационни условия и обучение на персонала. По одобрена програма се извършват анализи на пречистената вода.

„Това сме направили. Магистрала „Хемус“ върви, даже огромни отсечки вече са на асфалт, археология се разкрива, а навсякъде по газопроводите се работи на пълни обороти“, обобщи премиерът.  


Коментари (1)

През лятото всички се юрват към морето, политиците се, но този път Борисов и каскета май ще се срещнат в Евксиноград. Да получи Каренин наставления, нали Борисов надзирава.
29.07.2020 18:37 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още