Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов предлага контактни групи: Народът каза на партиите - намерете начин

Политика

Борисов предлага контактни групи: Народът каза на партиите - намерете начин

Нито искам да съм министър, нито да съм депутат, нито да съм премиер. Хората очакват от нас да загърбим егото, да сме диалогични и компромисни“. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в първата си пресконференция след изборната победа на 2 октомври.

Европа и светът са в рецесия, ние в България не можем да се държим като хулигани“, подчерта той.

Тези избори показаха, че народът не даде на никого самостоятелно право да управлява. Каза ни: намерете начин... Ще предложим, както беше през 90-те – контактна група и преговарящи екипи. Ще поканим Плевнелиев, Соломон Паси, нека бъдат модератори“, каза той.

За инфлацията – да си сложат тяхната социална програма, ще я подкрепим. Асен Василев иска да счупи държавата, да увеличим пенсиите, да спрем инфраструктурите проекти. Ок. Ще подкрепим реформата на съда на ДБ. Но реформа с имена – Гешев махаме, слагаме Рашков... Това не е реформа“, заяви лидерът на ГЕРБ.

Искат без лидери – добре, без лидери. Нямаме бърза работа“, обясни Борисов.

Аз не им поставям условия – те поставят условия. Ако искат Асен Василев да си стои, ако иска Кирил Петков, да стои. Сега – аз не мога да кажа: махам се от ГЕРБ, за да можете да спечелите изборите и да сте доволни“, каза той. И беше категоричен, че не трябва да се разчита на отцепници в парламента. „Даже смятам, че това е грешка в правилника на парламента. Трябва да сме честни помежду си и да имаме подписан документ, който е като клетвен лист“, категоричен е той.

Борисов призова всички да си помислят. „Аз съм готов на всякакви компромиси в името на народа. Да решат колегите себе си ли обичат повече или народа“, призова той.

Борисов изрази недоумение как Асен Василев критикува ДБ, че са „десни“ и са против трупането на дефицит. „Няма Маастрихтски критерии, няма нищо, вие осъзнавате ли докъде стигнаха популистите?“, заяви той.

Много илюзии изчезнаха. Ако идем на следващи избори, нищо различно няма да се получи. Ще се похарчат още 100 млн. Предлагам на лидерите на другите партии да се дръпнем назад, въпреки че „ранното ми пенсиониране“ се провали с победата в областните градове. Кое е най-важното в момента? Кой е с Путин и кой е срещу него, кой е с Украйна и кой е срещу нея. Нека това е първата тема, по която да заявим позиции. Но те искат малко – седни да седна“, каза лидерът на ГЕРБ.

Той изчисли, че 67% от българите са за проевропейски партии.

Трябва да продължим по този път. Втората тема е инфлация. Колко ужасно е това, което ни завеща правителството на „промяната“. Вчера пак поискаха 200 млн. Дадоха им 100 при висока лихва. Държавата изглежда отвратително. Но всичко това може да се реши от редовно правителство. Откъде идва тази увереност на Асен Василев, след като е загубил изборите?“, попита Борисов.

Той знае какво е оставил на следващите. Коментарите, че трябва да направим правителство с ДПС и „Възраждане“ са безотговорни, на хора, които мразят народа“, заяви той и подчерта, че не вижда такова правителство, но не вижда и как ще стане другото.

Томислав Дончев благодари на всички гласували и отбеляза, че ГЕРБ-СДС печели 24 избираеми района, ДПС – 5, а ПП – два.

Картата е синя, но не това е най-важното. Върнали сме подкрепата на 38 хил. избиратели, което значи, че пътят е верен. И този резултат е постигнат в крайно агресивна среда и никаква конструктивност от другите партии“, заяви Дончев.

Той се позова и на данните по демографски, социален и образователен профил – избиратели от всички възрастови групи, мъже и жени, работещи.

Всяка победа е ценна – първата е трудна, но следващите са още по-трудни“, заяви Дончев.

Хората очакват от нас решенията, а не да им обясняваме какво не може“, подчерта Томислав Дончев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети