Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Атанас Запрянов: Няма да има скрити разходи по сделката за F-16

Политика

Атанас Запрянов: Няма да има скрити разходи по сделката за F-16

Атанас Запрянов: Няма да има скрити разходи по сделката за F-16 - Tribune.bg
Снимка:

Ще продължим договорите за корабите и бойните машини и ще започнем плащане от 2020 г., посочи зам.-министърът на отбраната

Няма да има скрити разходи по сделката за F-16. Това заяви зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов на брифинг след извънредното заседание на Министерски съвет, на което бе одобрена актуализацията на бюджета.

Правителството одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 година. Актуализацията на бюджета е за закупуване на нов тип бойни самолети.

„С това Министерският съвет стартира процедурата по ратификация на договорите. Предстои договорите да бъдат изпратени в Народното събрание и да бъде организирано тяхното разглеждане в експертните комисии, а след това приемане в зала. От предното заседание на Министерски съвет досега не са настъпили никакви промени по отношение на съдържанието на договорите“, заяви зам.-министърът на отбраната.

За извършване на закупуването на 8-те изтребители се увеличава размерът на разходите по бюджета на Министерството на отбраната за 2019 г. с 2,1 млрд. лева. Отчитайки нетното увеличение на разходите по държавния бюджет в размер на 1,829 млрд. лв. в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г. се предвижда увеличение на дефицита по държавния бюджет с 1,829 млрд. лв. до 2,228 млрд. лева.

 „Говорим за 1,256 милиарда долара. Това, което подлежи да бъде одобрено от Конгреса, тъй като нотация от Конгреса няма, всъщност не е приспадано от сумата. Ние имаме четири договора, в които е записана фиксирана сума и нашият законодател ще вземе решение по това, което е записано в договорите. Ако има положително решение на американския Конгрес, договорът е гъвкав и позволява в хода на неговото изпълнение да бъдат добавени допълнителни наши изисквания. Примерно, ако наистина получим такава помощ, ние можем да използваме тези средства за увеличаване обема на пакета", обясни Запрянов.

 „Всичко останало, което касае българската страна и модернизацията на инфраструктурата, това е българско планиране и проектиране. Какъвто и самолет да изберем, инфраструктурата си остава наше задължение. Няма скрити разходи. Това е сумата, която ние ще похарчим за този пакет“, допълни той.

Днес на посещение в Министерство на отбраната ще бъде помощник секретарят на отбраната в САЩ, като една от обсъжданите теми ще бъде именно закупуването на изтребителите F-16.

„Американската страна категорично ни подкрепя, че в рамките на тази сума и този пакет всичко ще бъде изпълнено, както е записано в договорите", отбеляза зам.-министърът на отбраната.

Същевременно със законопроекта се предлага и намаление на разходи по държавния бюджет. Предвидено е планираните в разчетите  средства в общ размер на 271 млн. лв. за реализиране на други проекти за модернизация на Българската армия да не бъдат разходвани през настоящата година.

"Ще продължим договорите за корабите и бойните машини и ще започнем плащане от 1 януари 2020 г. ", разкри Запрянов.

Той добави, че се надява договорът за корабите да бъде сключен до края на годината.

„Там проектът е в много напреднала фаза и съм оптимист. За бойните машини е малко проблематично, тъй като все още се работи по спецификациите и изискванията“, уточни той.

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети