Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов отново извънредно в Перник: Да търсим отговорност за кризата от всички

Политика

Борисов отново извънредно в Перник: Да търсим отговорност за кризата от всички

Борисов отново извънредно в Перник: Да търсим отговорност за кризата от всички - Tribune.bg
Снимка:

Премиерът следи лично работата по изкопаването на водопровода, в града има вода за 20 дни

Министър-председателят Бойко Борисов отново е извънредно в Перник. Вече стана ясно, че язовир „Студена“ наближава „мъртвия си обем“ – водата, която е напълно неизползваема за питейни нужди. В града ще има вода в условия за режим за още около 20 дни.

На инспекцията в Перник заедно с премиера Борисов бяха министърът на икономиката Емил Караниколов, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов, областният управител на Перник Емил Костадинов и кметът на града Станислав Владимиров.

„Ако погледнем последните 30 години - само в последните 4 Перник е управляван от ГЕРБ, а останалите 26 в града е управлявала БСП. И аз съм съгласен да търсим отговорност, но от всички. Да се види и как са приватизирани големите мощности на Перник. Ако държавата или общината бяха получили пари за своите капиталови мощности по време на приватизацията, сега нямаше да взимаме пари от държавата. Тук политика няма. Нашият интерес е да решим тази криза по най-добрия начин. Всеки ден е важен да се справим. Работим активно“, коментира Борисов.

„Продуктивно ще бъдат направени следните неща – магистрален водопровод, пречиствателна нова, пречиствателна стара станция и четвърто – да влезем в града да му помогнем на кмета с критичните участъци да подменим водопроводите и канализационните системи. Перник е от градовете, в които важи поговорката „Вода газят, жадни ходят“. Хората са виновни, така са бързали да приватизират, че за приватизирали заедно със заводите. Колегите от „Стомана“-Перник са коректни. Държавата ще съдейства с всичко, което може. Надявам се ремонтът да приключи преди да се достигне мъртвият обем“, добави Борисов.

„Много искам това, което Нинова е искала и е разговаряла с главния прокурор, не знам какви връзки трябва да имаш, за да назидаваш главния прокурор, но може и други истини да излязат“, заяви още премиерът.

Кметът Владимиров съобщи, че се работи по старата пречиствателна станция, както и по водопроводната мрежа.

„В момента по трасето имаме три машини. Имаме 20% намаление на загубите на вода за тези няколко дни“. Това докладва на премиера Борисов министърът на икономиката Емил Караниколов. Министърът поясни, че има два варианта за преодоляване на водната криза в града - единият е за водопроводно трасе за 2,2 милиона лева и е с трасе от около 1,2 км до разклонението за града, а другият е за 3,1 милиона лева без ДДС, при който трябва да се мине зад ТЕЦ-Перник.

За да не стига и в други региони до проблем с водата, премиерът Бойко Борисов призова всички ВиК дружества в страната да вземат нужните мерки.

„Работата на изпълнителната власт е да решава проблемите и затова са отпуснати пари, пратени са екипи и денонощно следят и министрите, и кметът“, каза още министър-председателят.

Бойко Борисов заяви, че всеки град в нужда може да разчита на подкрепа от правителството, но уточни, че към момента никой друг кмет не му е сигнализирал за проблем.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети