Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов: По 19 милиона лв. струва на ден шоуто в парламента - добре, че го закриха

Политика

Борисов: По 19 милиона лв. струва на ден шоуто в парламента - добре, че го закриха

Борисов: По 19 милиона лв. струва на ден шоуто в парламента - добре, че го закриха - Tribune.bg
Снимка:

Всички лъжи една по една заминават в коша, остава свършеното, каза премиерът в оставка

„По 19 млн. лева струва това шоу в парламента. Добре, че го закриха, иначе щяхме да фалираме”, коментира във включване на страницата си във Фейсбук премиерът в оставка Бойко Борисов. Той говори малко преди началото на срещата на евролидерите в Порто.

„Парламентът беше закрит. Надявам се, че президента не се гордее с продукта, който създава 1 година. Тези избори, които минаха бяха 150 млн. - за машини, за ваксиниране на членовете. Сега наново ще похарчим 100 млн. и след няколко месеца още толкова за президентските избори. Парламентът направи 2 неща за месец и половина, чудесна работа свършиха, благодаря им. Това шоу струва много пари“, подчерта Борисов.

Министър-председателят отчете, че вчера в страната е поставен рекорд по извършени имунизации срещу коронавирус. Отново коментира броя на ваксините, които се очакват в нашата страна : „И трите приоритета, които сложихме в началото, включително „зелените“ коридори, продължават да работят на макс“, поясни още той. „Тези, които говореха за чипиране - всички лъжи една по една заминават в коша. Остава само направеното”, уточни Борисов.

Премиерът в оставка обяви, че България ще бъде една от първите страни, която ще бъде включена в дигитален зелен сертификат. „На 7 май вече бяха извършени успешни първоначални тестове за съвместимост на българския образец на DGC (Дигитален зелен сертификат) със системите на Швеция, Австрия и Румъния. България успешно използва и валидира данните на останалите държави в ЕС“, посочи премиерът Бойко Борисов и даде пример с Швеция, която е потвърдила успешното разчитане и валидиране на данните от българския сертификат. Отново на 7 май, съгласно общоевропейския график за интеграция на системите, бяха проведени и тестове за интеграция с European Digital Green Certificate Gateway (DGCG), който осигурява обмяната на криптографска информация между страните членки, необходима за валидирането на дигиталните зелени сертификати. „По време на тези тестове България успешно предостави свой криптографски материал и получи информация от останалите държави членки. На 14 май предстои приемателно тестване и след приключването му, България ще бъде една от първите държави в ЕС, включена в програмата дигиталния зелен сертификат“, отбеляза министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът напомни, че процесът стартира на 21 април 2021 г., когато Европейската комисия предостави на страните членки техническа спецификация за разработка на услугите за издаване, валидиране и разпространение на Европейските дигитални зелени сертификати.

Той акцентира също върху резултатите от приключилата среща на върха в Порто. Министър-председателят определи като исторически успех подписването на Споразумението за социален ангажимент от Порто, с което беше постигнат ясен и амбициозен ангажимент в социалната сфера от страна на лидерите на държавите членки на ЕС, Европейската комисия, Европейския парламент и всички социални партньори.

Борисов обърна внимание на трите ключови цели с хоризонт до 2030 година, залегнали в Плана за действие за Европейския стълб на социалните права: най-малко 78% от населението на възраст 20-64 г. да бъде в заетост; най-малко 60% от всички пълнолетни лица да участват в поне едно обучение всяка година за дигитални умения; броят на лицата в риск от бедност или социално изключване да бъде намален с най-малко 15 милиона.

Министър-председателят в оставка напомни, че още преди четири години българското правителство издигна образованието в национален приоритет и работеше целенасочено за неговото развитие. Освен двойното увеличение на възнагражденията на учителите, беше постигнат и съществен напредък по отношение на дигитализацията на обучението. „Това, което днес подписахме, ние започнахме да го правим преди 4 години“, изтъкна Борисов. Министър-председателят акцентира и върху активната политика на правителството, благодарение на която над 50 000 деца бяха върнати или записани за първи път в градина и на училище. Министър-председателят отбеляза също изпълнения ангажимент на кабинета да бъде въведена задължителна предучилищна подготовка за децата от 4-годишна възраст. Също така се подпомага издръжката на паралелки за придобиване на квалификация по защитени специалности и специалности от професии, по които има очакван недостиг от специалисти на пазара на труда.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети