Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов: Всички в Европа видяха колко бързи и навременни ни бяха мерките

Политика

Борисов: Всички в Европа видяха колко бързи и навременни ни бяха мерките

Борисов: Всички в Европа видяха колко бързи и навременни ни бяха мерките - Tribune.bg
Снимка:

„Всички видяха колко бързи и навременни ни бяха мерките, надявам се повече да не се шегуват с нас“. Това заяви на брифинг в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов. Той говори след като взе участие в заседанието на Европейския съвет заради COVID-19, което се проведе през видеоконферентни връзки.

Евролидерите не са успели да вземат решение как да подпомагат икономиките си – споровете продължават, обясни Борисов.

„Аз им казах - колеги, пред нашите сгради се разболяват хора, трябва да вземем решение и да отговорим на няколко въпроса. ЕК в понеделник ще препоръча какви мерки да се взимат от държавите“, коментира той.

Било е взето решение за провеждането на експериментално тестване на представителна извадка с бързи тестове.

„1000 теста бързи ще бъдат направени на няколко групи полицаи, шофьори в градския транспорт, на шофьори на линейки. Когато ги тестваме с бързите тестове, които са кръвни и в рамките на 10 минути дава информация дали човекът е заболял и дали има антитела, тогава от тези 1000 души ще разберем каква е представителната извадка за заразените. Най-много ще се тестват полицаи от КПП-та, защото те са изложени на евентуално заразяване по цял ден. След месец ще направим пак такъв тест, и ще разберем колко са се увеличили заразените, колко са се излекували, така че статистиката ще ни покаже след колко време ще дойде пикът на заразата“, обясни премиерът.

Нито една държава в Европа няма необходимото количество тестове. Поръчали сме един милион теста, но след време ще дойде време да тестваме по 20-30 хиляди души на ден, за да може в пика април-май да тестваме най-много.

България е договорила покупка на между 50 и 70 респиратора от Германия, но „докато не видя камиона за доставка, няма да съм спокоен“, допълни премиерът.

Имаме дарени 2000 теста, те са без пари, така че ако някой иска да изкара, че даваме пари, не е вярно, уточни Борисов.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети