Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов: Южна Корея е наш приоритетен партньор в Азия, имаме взаимен интерес от партньорство

Политика

Борисов: Южна Корея е наш приоритетен партньор в Азия, имаме взаимен интерес от партньорство

Борисов: Южна Корея е наш приоритетен партньор в Азия, имаме взаимен интерес от партньорство - Tribune.bg
Снимка:

Борисов се срещна с министър-председателя на Република Корея Ли Нак-йон

Република Корея е наш приоритетен икономически партньор в Азия и усилията ни са насочени към привличане на корейски инвестиции и балансиране на търговията. Налице е взаимен интерес партньорството между България и Република Корея да бъде стратегическо, включително с оглед на активизирането и задълбочаването на отношенията между азиатската държава и Европейския съюз. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който проведе среща с министър-председателя на Република Корея Ли Нак-йон в Правителствения комплекс в Сеул. За първи път от 1990 г. български премиер е на посещение в Южна Корея.

В рамките на разговора премиерът Борисов отбеляза, че визитата на корейския му колега Ли Нак-йон през октомври 2017 година е дала силен тласък на двустранните отношения. Българският министър-председател изрази увереност, че настоящото посещение ще даде възможност да бъде направен преглед на постигнатото и да се очертаят нови конкретни направления на сътрудничество.

Разчитаме, че правителството на Република Корея ще бъде наш партньор в усилията да постигнем реални резултати в сферите с голям потенциал за взаимодействие, изтъкна министър-председателят Бойко Борисов. По думите му перспективни за сътрудничество са високите технологии, машиностроенето, транспорта, образованието. В сферата на информационните и комуникационни технологии компании от двете страни също биха могли да си сътрудничат, включително в научно-изследователската и развойна дейност. Премиерът Борисов изрази надежда корейски фирми да последват опита на други водещи в това отношение държави и да открият в България свои развойни центрове.

От взаимен интерес са също възможностите, които корейските строителни фирми имат за инвестиции в областта на пътната инфраструктура в България. Министър-председателят Борисов посочи, че те биха могли да се включат в редица инфраструктурни обекти у нас чрез механизма на публично-частното партньорство. Българският премиер акцентира и върху интереса на страната ни да привлече повече туристи от Република Корея. Борисов изтъкна и значението на българо-корейската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество, която е важен инструмент за взаимодействие.

Правителствена информационна службаПравителствена информационна служба


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Мафиот Защо давате информация за този мафиот, а че нашият президент се е срещнал с Тръмп, никаква вест.
26.09.2019 08:03 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати