Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов с остри думи пред ЕНП: Нямаме дисциплина, затова сме уязвими

Политика

Борисов с остри думи пред ЕНП: Нямаме дисциплина, затова сме уязвими

Борисов с остри думи пред ЕНП: Нямаме дисциплина, затова сме уязвими - Tribune.bg
Снимка:

Премиерът не спести критики пред конгреса в Хелзинки: Чупите Европа по средата

„Дисциплината е най-важното нещо в една организация и днешният конгрес показва защо сме толкова уязвими напоследък. Всички ние искаме да кажем какво се очаква от двамата шпиценкандидати, ако бъдат избрани някой ден за ЕК. Това че един от двамата бъде посочен, не значи, че ако резултатите на партиите, които са тук, са слаби - а при тази дисциплина не виждам как ще са добри, те просто няма да са кандидати.“ Това заяви в Хелзинки премиерът Бойко Борисов.

Той е начело на българската делегация на форума на Европейската народна партия (ЕНП), който трябва да избере бъдещия кандидат на партията за председател на ЕК.

Борисов изпълни стара своя закана и не спести нищо на колегите си от другите страни. На моменти думите му предизвикваха аплодисменти в залата.

Двамата кандидати за номинацията – Манфред Вебер и Александър Стуб обаче не присъстваха в редиците на слушащите изказванията.

„Хубаво говорим за външни граници и е хубаво, че имаме примери и за граница на север, каквато е Финландия, и за граница на юг, каквато е България. Защото виждам Зеехофер (германският вътрешен министър) – преди 4 години предупредих какво ще стане в Европа, ако не се вземат мерки за външните граници. България взе своите мерки и гарантира сигурността. Други не го направиха и Европа се счупи по средата на тема "Миграционна криза". Цели държави се разтресоха от това. Ние трябва да се чуваме. Няма да говоря за двойния стандарт, който беше приложен към България, Румъния и Гърция“, продължи с остри думи премиерът.

Той подчерта, че всички признават готовността на България и Румъния за Шенген, но нищо не следва от това.

„Договорът за приятелство със Скопие никак не беше лесен за подписване от България. Никак! Но ние дадохме пример със Заев как партии от различни семейства могат да постигнат един договор. И какво се случи – социалдемократите от Македония искат в ЕС и НАТО, крайната левица в Гърция иска същото за Македония. А нашите сестрински партии в Македония и Гърция не го искат. Е, нека си зададем елементарен въпрос – ими ли дисциплина в ЕНП или не?“, заяви българският премиер.

Той подчерта, че говори от името на партиен лидер.

„Като премиер не съм си позволил да давам акъли на никоя държава“, каза Борисов и призова да бъдат привикани македонските представители в ЕНП, които да кажат дали искат страната си в ЕС или ще продължават да бойкотират усилията на Заев.

Борисов призова да се подаде ръка и на сръбския премиер Александър Вучич, който също вършел огромна работа и трябва да му се помага.

„Европа на две скорости ще дочупи Европа“, предупреди премиерът.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети