Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ иска извънредно заседание на парламента заради Украйна (ВИДЕО)

Политика

ГЕРБ иска извънредно заседание на парламента заради Украйна (ВИДЕО)

Стигането до ръба на войната в Украйна стана повод ГЕРБ да поискат извънредно заседание на Народното събрание. Партията внася 59 подписа на народни представители за свикване на извънредно заседание на парламента заради поставяне на НАТО в пълна бойна готовност.

„Ние като парламентарна република трябва да дадем пълен мандат на правителството, да сме единни и да защитаваме българския национален интерес. Но трябват много проактивни действия от правителството. В момента ЕК предлага помощ за Украйна, дрънкат се оръжия на нашата граница и съседните ни страни“.

Това заяви на брифинг в централата на ГЕРБ лидерът на партията Бойко Борисов.

„Въпреки крещящото мълчание на управляващите, искам да задам няколко въпроса и да дам решение. От сайта на НАТО излиза, че поставят силите на съюзниците в бойна готовност и изпращат още сили в Източна Европа. Продължаваме да се информираме от чуждата преса. Испания изпраща кораби и изтребители в България. Нидерландия изпраща изтребители в България и поставя в бойна готовност кораби у нас. От чуждите медии разбираме за всичко това. Логичен е и въпросът след като НАТО е в бойна готовност, дали и нашата държава е в такава готовност?“, питат от ГЕРБ.

„Какво по-важно може да има от този въпрос? Подобни действия на 400 км от страната ни са опасни“, подчерта Борисов, който изрази загриженост какво ще се случи и с доставката на газ и суровини в случай на война, както и каква ще е съдбата на морския ни туризъм. Той подчерта, че Румъния е свикала КСНС минути след първото изявление на Русия.

„А ние не знаем дали сме в състояние на война и какво се случва. В същото време премиер, президент, военен и външен министър трябва да са в Брюксел с ясна позиция за деескалация. … Ние сме член на НАТО и бойната готовност на НАТО означава бойна готовност и на нашата армия. Тотална международна изолация, безспорен факт. Надявам се в парламента да научим всички подробности и какви разговори са водени“, каза той.

Според Борисов ще е добре ако заседанието на НС е още днес, но това зависи от председателя на Народното събрание.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати