Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. БСП и ДБ не се трогнаха от ИТН. Свиленски ги съветва да спечелят повече на изборите

Политика

БСП и ДБ не се трогнаха от ИТН. Свиленски ги съветва да спечелят повече на изборите

БСП и ДБ не се трогнаха от ИТН. Свиленски ги съветва да спечелят повече на изборите - Tribune.bg
Снимка:

„Всеки, който иска да му бъдат изпълнени на 100% исканията, да поработи повече на изборите“, заяви социалистът

„Всеки, който иска да му бъдат изпълнени на 100% исканията, да поработи повече на изборите“. Такъв съвет даде председателят на ПГ „БСП за България“ Георги Свиленски на „Има такъв народ“.

По-рано днес министри от партията на Слави Трифонов напуснаха заседанието на Министерски съвет след скандал във връзка с актуализацията на бюджета.

„Нямам информация каква е била причината за тръгването. Със сигурност не е добър знак напускането на когото и да било, от което и да било заседание. Мисля, че напрежение няма. Виждам, че бюджетът е внесен в Народното събрание, предстои гледане в пленарна зала. Най-важното за всички нас, всички вас, за всички българи е бюджетът да бъде приет в рамките на разчетените срокове, 24-27 юни, за да може от 1 юли българските пенсионери да получат своите преизчеслени песнии, за да може бизнесът да получи своите помощи, да може всяко българско семейство да получи подкрепа от държавата, която очаква. Всичко останало е въпрос на разговори, на диалог, на показване на някакви отношения между коалиционните партньори, но това не трябва да е за сметка на българските граждани“, подчерта Свиленски.

Той отрече да е представян нов вариант на бюджета, всичко било обсъдено на експертни съвети и на няколко коалиционни съвети.

„Всеки може в някаква част от бюджета да не вижда на 100% своите предложения, но в крайна сметка коалицията е от четири партии, не  еднолично управление. Всеки, който иска да му бъдат изпълнени на 100% исканията, трябва да има 121 депутати, да поработи на изборите повече“, обърна внимание Свиленски.

„И ние искаме много неща, но се съобразяваме с това, че сме 26 народни представители“, подчерта председателят на ПГ на БСП.

„Хубаво е да се показва несъгласие, въпросът е то да кореспондира с аргументи и разум, и когато има такива, те ще бъдат чути от коалиционните партньори. Това зависи за всяка една партия, не само за „Има такъв народ“, категоричен бе той.

Свиленски подчерта, че когато се работи, има по-напрегнати отношения и отново изтъкна, че това не е напрежение, а въпрос на подход от различните партии да си прокарат своите предложения.

Според него подходът на ИТН не е бил най-добрият.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов от своя страна призова актуализацията на бюджета да се обсъди аргументирано от коалиционните партньори, а не емоционално.

Говорим си с всички уважително и спокойно. Не мисля, че трябва да коментираме прояви на емоционално състояние. Надяваме се днес, както е по график, да бъде внесен проектът за актуализация на бюджета и да започнем нормално и спокойно, професионално да обсъждаме в парламента, защото има изключително важни залози - доходите на хората, икономическото развитие на страната. Всичко това трябва да можем да го решим, колкото и да е трудно“ , коментира той. 

„Трябва да се обсъди сериозно как да финансираме мерките и да ги направим устойчиви - това, че ще намерим пари еднократно да финансираме тази година 60-те лева на пенсионерите, трябва да имаме модел, с който да го правим и догодина“, посочи той.

„За нас запазването на нивата на бюджетен дефицит, които са устойчиви и ще ни гарантират възможността да влезем в еврозоната, е много голям приоритет“, отбеляза Иванов.

По думите му коалиционните партньори трябва да носят отговорност, защото са длъжни да осигурят добро управление на страната.

„Нека запазим спокойствие и професионализъм и да се концентрираме върху търсенето на решения с по-малко емоции и повече аргументи“, призова той партньорите си.

На въпрос остава ли червеният флаг, който ДБ вдигна на коалицията преди месец, той отговори така:

„Не сме доволни, но искаме да решим проблемите с диалог. Беше взето решение да се изготви платформа на коалицията. Ще участваме в него, без да тропаме по масата и да напускаме залата“.

На въпрос не трябва ли първо актуализацията на бюджета да се обсъди от коалиционните партньори и след това от Министерския съвет, той отговори така:

„Има много проблеми. Все пак трябва да си даваме сметка, че страната е в една от най-сложните ситуации, които помни нашето поколение. Проектът за актуализация беше обсъждан на няколко срещи, вероятно недостатъчно. Очевидно остават теми, които не са разрешени, но мястото на тези обсъждания е тук, в парламента, в рамките на процедурата, така че аз не мисля, че трябва да драматизираме тази страна от нещата“, категоричен бе съпредседателят на „Демократична България“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети