Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. БСП избира пряко председател за първи път в своята история

Политика

БСП избира пряко председател за първи път в своята история

БСП избира пряко председател за първи път в своята история - Tribune.bg
Снимка:

Днес БСП избира пряко председател на партията за първи път в своята история.

За да бъде валиден изборът, в него участие трябва да вземат повече от половината членове на левицата. Избирателните списъци, по които ще се гласува, са предварително подготвени по общинските и съответно районните съвети на партията и предадени на комисиите, които да ги съхраняват до изборния ден. Те също имат и ангажимент да заличава от тях починали или напуснали партията членове, припомня БГНЕС.

Корнелия Нинова срещу Кирил Добрев

Първоначално цели 55 кандидати бяха издигнати, но впоследствие петима от тях декларираха пред Централната комисия за пряк избор на председател, че ще участват в надпреварата – Корнелия Нинова, Кирил Добрев, Георги Тодоров, Валери Жаблянов и Красимир Янков.

Жаблянов и Янков се отказаха с аргумента, че го правят в знак на протест срещу настоящото ръководство, което обвиниха в манипулации на изборния процес. По-късно това направи и Тодоров, използвайки същите мотиви – няма равнопоставеност между кандидатите.

Така в битката останаха само двама - настоящият лидер Корнелия Нинова и Кирил Добрев.

Общо около 80 хил. социалисти ще участват в прекия избор

Изборният ден ще е с продължителност от 07.00 до 19.00 часа, а упражняването на вота ще бъде единствено срещу предоставяне на лична карта. Всичко ще бъде публично, уверяват от комисията, натоварена с процеса и оглавявана от Емил Войнов. 1140 са избирателните секции в страната, в които ще се гласува. Предвидени са 3 вида секции - стационарни, подвижни и мобилни, като мобилната се движи по график между малки населени места.

След края на изборния ден резултатите ще бъдат засечени трикратно от ЦКПИ. Първи път ще бъдат въведени от електрони таблици, втори път ще се въведат хартиените протоколи от общинските избирателни комисии и трети път ще бъдат въведени протоколите от секционните избирателни комисии. Така ще бъдат избегнати всички технически грешки и възможност за спекулации. Според правилата, приети от НС на БСП, до 48 часа Централната комисия трябва да обяви резултат от прекия избор на председател на БСП.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (2)

Корнелия Нинова срещу Кирил Добрев... Избори по Путински - избори без избор. :)
12.09.2020 09:19 / Отговор
Хайде стига глупости, бяха пет, но се отказаха Жаблянов, Тодоров и Киров. Единствен достоен е Нинова, другите са Добрев-хулиган, останалите са от старите муцуни, които искат да управляват с ГЕРБ.
12.09.2020 14:33

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети